Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Dzięki uprzejmości polskiego oddziału Forda uda nam dziś pojeździć Fordem Puma Gen-E. Jeśli macie Państwo pytania, zapraszam do zadawania ich poniżej. Zdjęcie przedstawia fotografię prasową, jazdy od 10.30.

Ford Puma Gen-E.jpg

Ford Puma Gen-E cena.jpg

Last edited:

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Proszę o sprawdzenie zużycia przy 120km/h, jak się uda to 140km/h, wyciszenia i tego jak auto się prowadzi przy wyzszych prędkościach. Generalnie o sprawdzenie czy to jest auto do miasta czy coś więcej :)

O ile 120 km/h to jeszcze moooże, o tyle 140 nie da rady, nie będzie warunków :(

JAk się tam włącza średnie zużycie energii?

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Chyba dobrze trafiłem... Martwi mnie nieco, że po raz kolejny to są samochody na niemieckich rejestracjach. Gdyby jazdy odbywały się w Niemczech, OK, ale w Polsce? Firma minimalizuje koszty? Nie ma jeszcze wystarczającej liczby aut?

Ford Puma Gen-E.jpg

Drobny wstęp technologiczny, żebym i ja zapamiętał: bateria o pojemności ~46 (43,6) kWh i aż 376 jednostek WLTP, podczas gdy BYD Dolphin Surf, którym jeździłem wczoraj, miał 310 jednostek z 43,2 (~41) kWh. Puma Gen-E jest więc oszczędniejsza, ale jest też większa (3,99 vs 4,21 m długości), więc łatwiej jej obniżyć całkowite opory powietrza.

Ogólnie bardzo ciekawy samochód.

Źródło powyższych: https://elektrowoz.pl/auta/nowy-for...-do-376-jedn-wltp-bateria-43-kwh-zaskoczenie/

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Notatki z prezentacji: bateria ma 43,6 kWh, z autem otrzymujemy trzy miesiące abonamentu Ionity Premium. Niby zbędne, a jednak 23 minuty do 80 procent mogą kusić :)

Ford Puma Gen-E czasy ładowania.jpg

Współczynnik oporu powietrza Cx elektryka jest o 15 procent lepszy niż wariantu spalinowego, to też ciekawe. Z przodu też jest bagażnik (frunk) o pojemności 43 litrów, czyli kable powinny się zmieścić :)

Przestrzeń pod podłogą bagażnika z tyłu to 145 litrów (GigaBox). Do podłogi jest 378 litrów. Rodzinne auto, mieszczą się dwa złożone wózki spacerówki i jeszcze sporo innych rzeczy :)

Aktualna cena Forda Puma Gen-E to 146 900 złotych. Wariant Premium kosztuje od 156 900 złotych. W cenie jest naścienna stacja ładowania oraz pakiet 8 lat ochrony albo wyposażenie o wartości 6 400 złotych gratis.

Last edited: