Fotowoltaika a wojna (ups)

Michal

Moderator
Odpowiedź prosta - nie da się używając samego falownika i nic nie zmieniając.
Odpowiedź bardziej skomplikowana - wszystko się da, tylko zależy jak sobie poszukasz i ile chcesz zapłacić, bo za darmo nie będzie.

slaveq

Pionier e-mobilności
Wiadomo, że nic nie jest za darmo i wiem, że sam magazyn to m.in. 20 tyś ale jak to spiąć z instalacją. Z tego co widziałem to PowerWall ma chyba takie rozwiązanie, że sterownik montujemy na wyjściu na licznik, do niego podłączamy falownik, resztę instalacji i baterię i to sobie jakoś tam zarządza rozdziałem energii i odcinaniem od sieci. Moje pytanie brzmi czy są komercyjne rozwiązania inne niż Teslowe które to potrafią.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Wiadomo, że nic nie jest za darmo i wiem, że sam magazyn to m.in. 20 tyś ale jak to spiąć z instalacją. Z tego co widziałem to PowerWall ma chyba takie rozwiązanie, że sterownik montujemy na wyjściu na licznik, do niego podłączamy falownik, resztę instalacji i baterię i to sobie jakoś tam zarządza rozdziałem energii i odcinaniem od sieci. Moje pytanie brzmi czy są komercyjne rozwiązania inne niż Teslowe które to potrafią.
Możesz spiąć magazyn z obecnym falownikiem za pomocą Victrona, jednofazowy kosztuje około 12k PLN. Magazyn za 20k PLn to będzie jakieś 6-7kWh co według mnie jest dośc mało bo każdego dnia będzie on wykonywał 1-2 pełne cykle co stanowczo skróci jego żywotność.