Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Supercharger – stacje ładowania Tesli
Gdzie i jak sie ladowac ?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="zibizz1, post: 125873, member: 1241"] Jeszcze raz zaznaczę że używanie baterii powinno być tak traktowane jak dieta, czyli można sobie pozwolić od czasu do czasu nawet na bardzo niezdrowe jedzenie, ale na codzień starajmy sie wybierać lepsze. Mimo wszystko jak jesteśmy w trasie i nie mamy czasu to nawet 2 tygodnie diety fastfoodowej nas nie zabije. Zresztą nawet jak ktoś bardzo jedzie po bandzie to do średniego wieku dojedzie bez problemu. Nie bójmy sie naładować auta do 100% i zostawić na cały dzień jeśli tak potrzbujemy, ale może 90% wystarczy. I tu większość powinna skończyć czytać a wracjąc do doktoryzowania się z baterii [USER=476]@ciastek[/USER] Masz rację chciałem poprostu znaleźć cos na poparcie mojego przypuszczenia i źle rozczytałem wykres który załączyłem. Tak jak zaznaczyłem na początku może nie być różnicy i jest mała w zakresie 20-80 ale jesli chodzi o calendar aging to wyższy SoC jest zawsze gorszy jak piszesz. Natomiast jeśli chodzi o sam zakres pracy SoC to znalazłem tutaj NMC i potwierdza że degradacja 0-20 jest dużo mniejsza niz 80-100, ale akurat bliżej 50% jest odwrotnie i 60-80 degradacja jest mniejsza niż 20-40, ale róznice są naprawde niewielkie [URL unfurl="true"]https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378775318307262?via%3Dihub[/URL] Taka sytuacja może być dlatego że degradacja i wszystkie efekty są skomplikowane i wzajemnie na siebie wpływają i cięzko je odseparować. Tutaj szczegółowo omówione: [MEDIA=youtube]XLnBg25JoHg[/MEDIA] I akurat niski SoC, wysoki SoC oraz czas wywołują zupełnie inne zjawiska. Niektóre zmniejszaja pojemność a inne zwiększaja rezystancję. Uważam że zwiekszenie rezystancji jest gorsze bo tracimy pieniądze przy każdym ładowaniu. [ATTACH type="full"]14451[/ATTACH] [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Supercharger – stacje ładowania Tesli
Gdzie i jak sie ladowac ?