GPS padl (chyba)

tenOr

Posiadacz elektryka
Po 3 tys km, ni stad ni zowąd, dostałem wczoraj info że Emergency SOS call nie działa. Olałem, bo pamiętam że @Bronek miał takie kwiaty.
Wyjeżdzam a tam:
  • na mapie się nie ruszam
  • w kamerach ciemno
  • samochód nie ogarnia otoczenia (zwis)
Po restarcie to samo. Telefon do Tesli po 18:00 w czwartek poskutkowal tym, że odebrał ktoś spoza Polski.
(W sumie fajnie że z moim angielskim nie najgorzej, bo ich polski zerowy :) Ja nie wiem jakby się żona dogadała).
Stwierdzili usterkę kabla / anteny GPS, stąd też problemy z SOS i navi. Nie do końca wiem jak to się ma do kamer, ale zostawiam to im. Przy okazji wyszło jeszcze że czujnik temperatury do wymiany (jakaś akcja serwisowa, bo mieli problemy zimą).
Serwis mobilny w pon 8:30 rano.
To be continued...

Bronek

Pionier e-mobilności
Zgloszenie problemu przez aplikację powoduje iż sprawdzają logi i oddzwaniają jak wybierzemy serwis w Warszawie.
U mnie restart pomogl potem znów się komunikat pojawił i restart jest OK.
Wg serwisu potrzebna wizyta. Ale wtedy nie bylo mobilnego serwisu z powodu Covidu
Restart ale specyficzny zgodnie z procedurą podana w linku przez Daniela.

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Na moje pytanie, gdy stwierdzilem że pińset km, dla skasowania komunikatu nie będę jechał , to Pan od Tesli rzekł iż powodem braku serwisu mobilnego jest jedynie Covid,. Wiedząc że dzwonię z Kolobrzegu.
Wniosek aczkolwiek niekoniecznie trafny, to że nie ma limitu

tenOr

Posiadacz elektryka
Update 1
Okazalo sie, ze nie jestem jedyny z tym problemem, chociaz wiekszosc osob miala go wczesniej (detale np. tutaj). W kazdym razie zadna magia nie pomnaga: reset z hamulcem i bez, reset z usb i bez, zostawianie na sloncu na godzine, spluwanie przez lewe ramie. Ktos sugerowal odlaczenie aku na chwile, ale nie mam zamiaru sie w to bawic sam na gwarancji.
Kolo z serwisu sie nie pokazal, nie oddzwonil, telonow nie odbieraja, czyli jak zwykle maja wyebane. Dodzwonic mozna sie tylko do Holandii ;)

Last edited:

tenOr

Posiadacz elektryka
Update 2
Oddzwonili. Sprawdzaja. I nie dogaduja sie za bardzo z serwisem globalnym, wiec nie widza wizyt umowionych na telefon bez jakichs specjanych powiadomien ze strony centrali. 🤨 Dobra... byle zrobili.
ps. Będzie akcja serwisowa pomp ciepla / czujnikow temperatury.

Last edited:

T35LA

Zadomawiam się
Po 3 tys km, ni stad ni zowąd, dostałem wczoraj info że Emergency SOS call nie działa. Olałem, bo pamiętam że @Bronek miał takie kwiaty.
Wyjeżdzam a tam:
  • na mapie się nie ruszam
  • w kamerach ciemno
  • samochód nie ogarnia otoczenia (zwis)
Po restarcie to samo. Telefon do Tesli po 18:00 w czwartek poskutkowal tym, że odebrał ktoś spoza Polski.
(W sumie fajnie że z moim angielskim nie najgorzej, bo ich polski zerowy :) Ja nie wiem jakby się żona dogadała).
Stwierdzili usterkę kabla / anteny GPS, stąd też problemy z SOS i navi. Nie do końca wiem jak to się ma do kamer, ale zostawiam to im. Przy okazji wyszło jeszcze że czujnik temperatury do wymiany (jakaś akcja serwisowa, bo mieli problemy zimą).
Serwis mobilny w pon 8:30 rano.
To be continued...
Miałem taką awarię - wyglądało jakby LTE w ogóle nie było - ale zignorowałem i po przejechaniu kilku km samochód sam zrestartował kompa (dziwne uczucie - nie znasz predkości, nie wiesz czy kierunkowaskaz działa, itp ) podczas jazdy i LTE wróciło a komunikat SOS zniknął.
Od tamtej pory (ok miesiąc) objaw nie powrócił.

krzyss

Pionier e-mobilności
Update 2
Oddzwonili. Sprawdzaja. I nie dogaduja sie za bardzo z serwisem globalnym, wiec nie widza wizyt umowionych na telefon bez jakichs specjanych powiadomien ze strony centrali. 🤨 Dobra... byle zrobili.
ps. Będzie akcja serwisowa pomp ciepla / czujnikow temperatury.
Czym to sie objawia ? U mnie chyba z czujnikami jest ok… choc zimno w nogi jak wlacze klime na dol. ale zwyczajnie mocniej wieje niz w innych autach.

tenOr

Posiadacz elektryka
@krzyss - nie wiem czym sie objawia. u mnie niczym. ale podobno "mieli problemy z trojkami w zimie" i czekaja na czesci zeby zrobic akcje. wyszlo przy okazji telefonu do serwisu, ktory odebral Niemiec czy inny Holender.
@T35LA - u mnie samo się nie naprawiło niestety.
Update 3
Ponowne wgranie softu nic nie dalo. Wizyta serwisu nic nie dala. Odłączenie aku też nic. Jutro jade na wymiane kompa. Takie buty.

Last edited:

tenOr

Posiadacz elektryka
Finał. Komputer wymieniony. Wszystko wróciło do normy.
Coś lekko stuka na podszybiu w ostatniej fazie hamowania (jakas wiązka przewodow gdzies sie telepie? srubki nie przykrecili?), ale to zostawie sobie na przyszly miesiac. albo sie przyzwyczaje :)