GreenWay 2 karty jedno konto - ktoś ogarnął

viallos

Pionier e-mobilności
Mam kartę GW i od zawsze ją wożę w TM3LR ale odkąd pojawił się drugi elektryk zdecydowałem że zamówię jeszcze jedną i zostawię ją w drugim samochodzie.

Karta przyszła próbowałem ją aktywować no i zonk, gdyż wydaje mi się że musze dodać osobnego kierowcę i osobno za niego płacić abonament .. bynajmniej innej opcji nie widzę.

Ktoś coś wie na ten temat .. próbował przerabiać... na razie do supportu GW jeszcze nie dzwoniłem.

Jeżeli tak to ma wyglądać to jej po prostu nie aktywuję i tyle, ale wygodnie byłoby mieć po jednej karcie w każdym z samochodów na jednym abo.
Aż tak często nie ładuję się na GW, a jak już jadę w trasę gdzie planuje ładowanie to zawsze jedziemy jednym samochodem.
Na bank zapomnę przełożyć, a już zdarzyło mi się ,że tylko karta działała, a apka nie startowała .. ale czasami było odwrotnie .. karta nie dała rady tylko apka.
Generalnie preferuję kartę niż zabawę w apce.

danielm

Pionier e-mobilności
elektryka mam od 4 lat, karte GW mam od lat 6. jakieś 2 lata temu wprowadzili karte drewnianą, więc ją zamówiłem bo fajna. jako stałemu klientowi dano mi tę kartę za darmo więc teoretycznie miałem dwie. jakiś rok temu dostałem groźbe-maila:

"Na Pana koncie są przypisane dwie karty do konta kierowcy zarejestrowanego na adresie mailowym: . W związku z tym proponujemy dwa rozwiązania:

1) pozostawienie aktywnej tylko jednej karty RFID na koncie kierowcy i usunięcie nadmiarowych kart,

2) dodanie dodatkowych kont kierowców i przepisanie na te konta nadmiarowych kart.

Bardzo proszę o informację zwrotną, które rozwiązanie najbardziej Panu odpowiada. W przypadku zdecydowania się na pierwszą opcję, proszę o wskazanie, która karta/karty mają być usunięte. W przypadku drugiej opcji proszę utworzyć konto/konta kierowców oraz wskazać, które nadmiarowe karty mają być do nich przepisane.

W przypadku braku informacji zwrotnej w ciągu najbliższych 14 dni, wystąpią utrudnienia w korzystaniu z kart RFID. Związane jest to z uruchomieniem blokady realizowania dwóch sesji ładowania na jednym koncie kierowcy w tym samym czasie."

Z apki GW nie korzystam praktycznie nigdy, czasami tylko do sprawdzenia czy w okolicy jakaś ładowarka istnieje, zawsze korzystam tylko z karty którą woże w samochodzie. znacznie wygodniejsze jest po prostu wpięcie kabla do ładowania i autoryzowanie się kartą która wraca do samochodu niż szukanie ładowarki, wybieranie portu itp

elektryk

Pionier e-mobilności
Ta karta GreenWay to pewnie najtańszy RFID tag, który można sklonować nawet z telefonu używając apek typu:

Nie próbowałem, ale wg opisu ma szansę zadziałać. Programowalne RFID tagi do kupienia na Allegro:

Ale proponuje najpierw sprawdzić parametry karty odczytując ja z użyciem apki, tam są specyfikacje odczytanej karty.

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Dzi
elektryka mam od 4 lat, karte GW mam od lat 6. jakieś 2 lata temu wprowadzili karte drewnianą, więc ją zamówiłem bo fajna. jako stałemu klientowi dano mi tę kartę za darmo więc teoretycznie miałem dwie. jakiś rok temu dostałem groźbe-maila:

"Na Pana koncie są przypisane dwie karty do konta kierowcy zarejestrowanego na adresie mailowym: . W związku z tym proponujemy dwa rozwiązania:

1) pozostawienie aktywnej tylko jednej karty RFID na koncie kierowcy i usunięcie nadmiarowych kart,

2) dodanie dodatkowych kont kierowców i przepisanie na te konta nadmiarowych kart.

Bardzo proszę o informację zwrotną, które rozwiązanie najbardziej Panu odpowiada. W przypadku zdecydowania się na pierwszą opcję, proszę o wskazanie, która karta/karty mają być usunięte. W przypadku drugiej opcji proszę utworzyć konto/konta kierowców oraz wskazać, które nadmiarowe karty mają być do nich przepisane.

W przypadku braku informacji zwrotnej w ciągu najbliższych 14 dni, wystąpią utrudnienia w korzystaniu z kart RFID. Związane jest to z uruchomieniem blokady realizowania dwóch sesji ładowania na jednym koncie kierowcy w tym samym czasie."

Z apki GW nie korzystam praktycznie nigdy, czasami tylko do sprawdzenia czy w okolicy jakaś ładowarka istnieje, zawsze korzystam tylko z karty którą woże w samochodzie. znacznie wygodniejsze jest po prostu wpięcie kabla do ładowania i autoryzowanie się kartą która wraca do samochodu niż szukanie ładowarki, wybieranie portu itp
Dziwne bo sami proponują zamówienie drugiej itd, a nic nie ma o wymogu posiadania jednej do tego samego konta? Chyba się pogubili?
Nie mam na koncie kilku kierowców!
Pewnie nowa ekipa i jak zwykle co programista, to inne podejscie do tematu.
Nawet jest wybór ilosci kart dodatkowych! Bez dodawania kierowcy!
Czesto tak jest nowa ekipa i psuje cos aby poprawić inne rzeczy .
Ps Tak mam w innej aplikacji służącej mi do pracy . Każą np skanować kod QR w celu werfikacji na tym samym smartfonie. Trzeba by go złamać lub wygiąć aby aparat zobaczył własny ekran. Na monit o tym absurdzie kompletne nie zrozumienie. Bo programista nie używa , ale wie. lepiej.
Do niedawna byl też kod cyfrowy ale "ułatwilli". To robią ci, co sami nigdy nie korzystają z wlasnych rozwiązań, jak w przypadku opuni o ev.

Screenshot_20230928_055540_Chrome_copy_972x1900.jpg

Last edited:

STMS

Pionier e-mobilności
ja mam 2 karty bo myślałem, że podepnę pod 1 abonament [ pod 1 kierowcę] ale się nie da

1 karta - 1 kierowca
2 karta - 2 kierowca czyli drugi abonament ...

viallos

Pionier e-mobilności
Dziękuję wszytkim za odpowiedzi. Tą apke chyba mam, nawet kupiłem jej płatną wersje kiedyś, a druga karta GW do kosza.

daniel

Señor Meme Officer
Ta karta GreenWay to pewnie najtańszy RFID tag, który można sklonować nawet z telefonu używając apek typu:

Nie próbowałem, ale wg opisu ma szansę zadziałać. Programowalne RFID tagi do kupienia na Allegro:

Ale proponuje najpierw sprawdzić parametry karty odczytując ja z użyciem apki, tam są specyfikacje odczytanej karty.
Szkoda, że GW nie daje możliwości karty RFID w telefonie. Byłoby idealnie i najbardziej ekologicznie.

danielm

Pionier e-mobilności
a w sumie to przypomnieliście mi że mam nową karte płatniczą do podmiany w systemie greenway. znowu by mi zablokowali konto po nieudanej próbie zapłaty za fakture i przypominajce w spamie