Stuk przy najeździe z lewej strony?

solik

Pionier e-mobilności
Zauwazylem, ze przy najezdzie z lewej strony (juz na gorze tego najazdu, on na zywo nie jest wcale taki maly) jak na obrazku nizej slysze stuk z lewej strony - nie jestem pewny czy to zawieszenie (ale brzmi jak zawieszenie) czy od kola, jest to taki jeden metaliczny stuk jakby ktos rurka delikatnie stuknal w metal, przy najezdzie z prawej strony tego nie ma

nie ma tego rowniez przy jezdzie po nierownosciach i ogolnie jezdzie na wprost - zastanawiam sie czy zglaszac teraz czy poczekac az sie bardziej rozklekocze, mam zle doswiadczenia w jakimkolwiek serwisie ze zglaszania takich rzeczy - zazwyczaj tylko ja to slysze albo akurat w danym momencie nie dalo sie tego odtworzyc

raczej mobilny do tego tez nie przyjezdza :(

Screenshot 2025-07-17 at 08.14.13.png

ciastek

Pionier e-mobilności
Zgłaszaj.
Mi w 2021Q4 TM3 też coś klikało w zawieszeniu. Kluczowa była chyba wymiana półosi, ale też prewencyjnie nasmarowali łożysko piasty, łożysko wahacza górnego, a nawet wymienili amortyzatory przednie, choć nie pamiętam czy to w związku z klikaniem w przednim zawieszeniu.
Po tych zabiegach dobijam teraz do 100kkm bez zbędnych odgłosów zawieszenia.

Jogur

Posiadacz elektryka
TM3P 2022 - 3 razy wymieniane elementy zawieszenia przód - fakt ze P, dziur i garbów unikam, ale jednak niski profil tłucze to zawieszenie strasznie

kswad12

No to z prądem
u mnie też taki stuk występuje. Ale to nie przegub. Takie jakby bardziej od układu kierowniczego.
Słychać to przy skręcie w prawą stronę z równoczesną rekuperacją.
Kiedy lekko wcisnę gaz już nie słychać.
Może coś z półosiami faktycznie

solik

Pionier e-mobilności
Pojade na jakis parking i bede testowal bo poki co to jest w okreslonej, zasymulowanej sytuacji gdzie musi byc jakis prog/wzniesienie, na plaskim nic nie ma

Az sie boje zeby cos dlubali bo jezdzi prosto, kierownica prosta, nic nie bije od kol

Last edited: