GreenWay - nowe HUBy dużej mocy

kubatar

Pionier e-mobilności
Te huby aldikowsko-greenwayowe nie cieszą się zbytnią popularnością. CCC chyba w negatywny sposób. Ciekawe czy Aldi docelowo przejmie operatorstwo na tych wszystkich hubach? A moze greenway poczuje oddech konkurencji na plecach i po wakacjach dostosuje ofertę?
W ogole to jakim modelu działają Aldi na innych rynkach?

nabrU

Moderator
W ogole to jakim modelu działają Aldi na innych rynkach?

Na przykład w KGM Aldi ma słupki AC 11kW oraz (rzadziej) ładowarki DC (chyba ok. 50kW). Wszystkie zarządzane przez Shell Recharge.

1751999117953.png

1751999243604.png

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
A na Węgrzech słupki AC 11 kW i czasami DC 50 kW - zarządzane przez e-On.

742026.jpg742025.jpg

kubatar

Pionier e-mobilności
Czyli to normalne że inwestują w hardware ale nie bawia sie w apki. U nas jednak na bogato.
A jak w Niemczech?
P.S. zwróćcie uwage ze przyklady ktore podalisvie to Aldi Sud, w PL jest Aldi Nord wiec moze być inny model (tak wiem że się łączą ale to swieża sprawa)

nabrU

Moderator
Czyli to normalne że inwestują w hardware ale nie bawia sie w apki. U nas jednak na bogato.

Ja bym rzekł, że totalnie się w nic nie bawią, tylko oddają teren pod dzierżawę. Kompletną obsługą zajmują się operatorzy. Wyjątkiem w KGM stał się Lidl, choć jeszcze niedawno ładowarki Lidla były zarządzane przez PodPoint.

sh95

Entuzjasta elektromobilności
Te huby aldikowsko-greenwayowe nie cieszą się zbytnią popularnością.
Nadal nie są dostępne w aplikacji GreenWay, więc mimo, ze EIPA zwraca status dostępności, to nie ma jak tam się ładować.

Dziś pojawiła się w EIPA baza w Kamiennej Górze koło S3:

1752002255419.png

Chyba zaraz wymuszę ich niedostępność na pomidorku, bo cały czas wprowadza to w błąd.

Poza tym to coś tam kombinują, stare ładowarki 11kW zmieniły się w 400kW ( te w Pile ), identyfikatory pozostały, historia ładowania też. Tak nie wolno...

lookash_c

Pionier e-mobilności
Też nie rozumiałem ale wiesz miałem ev klub premium i 15kW dodatkowo w abonamencie także wychodziło naprawdę dobrze. Jednak teraz gdy Ionity się rozbudował, ekoen i inni jest w zacnych cenach i następne SuC się oddają to GW ze swoimi starymi ładowarkami delta, problemami z kolejkami zaczyna być raczej wyborem ostaniej szansy a nie preferowanym. Już nawet Orlen zaczyna ogarniać to lepiej.
Rozpędziłeś się bardzo. Już z Orlenem to w ogóle ;-) Greenway - tu mowa o nowych kilkunastu ośmiostanowiskowych hubach, plus rozbudowana sieć w skali kraju (często w bardzo dobrych lokalizacjach, na MOP). Owszem, cena jest niezbyt zachęcająca (da się znaleźć taniej), ale da się i drożej.

sh95

Entuzjasta elektromobilności
Żadna jeszcze z tych nowych nie działa. W komunikacie pisali o uruchomieniu "w ciągu najbliższych tygodni".

BTW. Jakby ktoś taką ładowarkę chciał sobie do domu zamówić to znalazłem cennik:

1752003880689.png

Wiadomo, jakiś reseller indwywidualny. W hurcie GreenWay ma trochę taniej.