GreenWay - nowe HUBy dużej mocy

sh95

Entuzjasta elektromobilności
Może info już było, ale nie znalazłem:
Na stronie GW (https://greenwaypolska.pl/lista-postepowan) jest info o 2 zakończonych w maju przetargach na 70 ładowarek o mocy minimum 150 kW i 90 szt. o mocy poniżej 150 kW.
Z zapisów RFP to pod projekt finansowany z NFOSiGW, a GW ma w 2-3 lata zainstalować 500 ogólnodostępnych punktów DC.
Nawet jeśli te aktualnie stawiane hub-y na MOPach wliczają się do tych 500 to i tak jest dobrze.

View attachment 30695
Też to widziałem i czytałem, niestety wyniki przetargu za hasłem.
Z ciekawostek, ładowarki do 149kW mają mieć tylko 2xCCS (czyli bez Chademo i Type2) oraz oczywiście obsługę napięcia 150-1000V. Tu niuans, bo część producentów oferuje 920V max.

Zastanawiałem się, czy może te Kempower są już z tego nowego przetargu (na +150kW), ale raczej nie, bo wymogiem jest ładowarka "all-in-one" czyli bez "szafy" z boku, a Kempower na zdjęciu z wczoraj to tylko satelitki. Wymogiem są także kable bez chłodzenia cieczą, ale zdolne ładować auta 150kW przy 500V, czyli prądem 300A.

Co do cen GreenWay za kWh to cennik jest oczywiście na ich stronie.

Last edited:

sh95

Entuzjasta elektromobilności
Z czego sie biorą takie wymogi?
Nie mam pojęcia, tak to jest określone w .... czekaj... w formularzu specyfikacji technicznej oferowanej ładowarki jest taka pozycja:
1753779108342.png
ale tam jest do wypełnienia TAK / NIE. Może to pomyliłem, ale świta mi, że gdzieś indziej jeszcze czytałem o tym wymogu, ale teraz nie potrafię znaleźć. Może mylę z innym dokumentem/przetargiem :/