Grube niedoszacowanie % baterii na koniec podróży

danielm

Pionier e-mobilności
ktoś na facebooku opisywał to ze 2 tygodnie temu, w sobote miałem to samo. trasa bydgoszcz - gdańsk tu problemow brak, szacowanie poprawne. troche po gdansku pojezdzilismy, siatkowka, ladowanie i powrot do bydgoszczy. stan baterii 60%, do domu 180km z czego większość autostradą i drogą ekspresową a auto twierdzi że zużyje na to... 18% baterii i dojade na 42% :) bardzo szybko spadalo i okazało się że ... dojechałem na 18% i tu chyba pies jest pogrzebany :) albo przypadek.

Piter

Posiadacz elektryka
Ja miałem sytuację dokładnie odwrotną: w trakcie ładowania na SC mając w nawigacji ustawiony kolejny cel pokazywał mi, że u celu będę miał 8%. Po odpięciu ładowania po kilkunastu metrach jazdy zwiększył prognozę do 28%. Ostatecznie dojechałem do kolejnego punktu przy 8% tak jak pierwotnie pokazywał. Ale po drodze zwiększałem prędkość odcinkami do 140-150 patrząc na wykres Energia. Wcześniej pokazywał praktycznie idealnie +/-1%

lvlthn

Pionier e-mobilności
Musi jakiś bug być po aktualizacji, dzisiaj zużyłem wg bms 46% baterii, a realnie poszło ~23kWh(odczyt z scanmytesla, powinno byc 33% zużycia)

Bateria ma realnie 69kWh pod korek. Po ostatniej aktualizacji coś się popsuło.
Zazwyczaj rozładowanie do 5-10%, postój przez 2-3h bez dotykania i naładowanie do 100% pomagało.

marco_25

Pionier e-mobilności
Ja miałem sytuację dokładnie odwrotną: w trakcie ładowania na SC mając w nawigacji ustawiony kolejny cel pokazywał mi, że u celu będę miał 8%. Po odpięciu ładowania po kilkunastu metrach jazdy zwiększył prognozę do 28%. Ostatecznie dojechałem do kolejnego punktu przy 8% tak jak pierwotnie pokazywał. Ale po drodze zwiększałem prędkość odcinkami do 140-150 patrząc na wykres Energia. Wcześniej pokazywał praktycznie idealnie +/-1%
Dokładnie to samo miałem podczas ostatniej trasy. Na SuC liczył poprawnie potem jakieś cuda w trakcie jazdy i finalnie kończyło się na tym co wyliczał w trakcie ładowania. Sytuacje miały miejsce po ostatniej aktualizacji, wcześniej takich niespodzianek nie było.

elektryk

Pionier e-mobilności
Coś majstrują przy wyznaczaniu trasy - u mnie np. nie chce robić nawrotki na skrzyżowaniu i ciągnie mnie na około przez osiedle, wcześniej było OK. Możliwe, że te zmiany też coś dotykają estymacji zasięgu.

Pabloss

Posiadacz elektryka
Wczoraj jechałem z 2 przystankami do domu (zaznaczyłem je w nawigacji) i szacowanie baterii na celach pośrednich jak i domu zgadzało się. Aczkolwiek trasa nie za długo około 100 km i bez ładowania.

tomA

Posiadacz elektryka
u mnie tez po ostatniej aktualizacji ( 2023.26.1) w trasie jak nigdy głupiała estymacja wiec coś pewnie naprawili a coś zepsuli w poprawkach wiec trzeba czekać na poprawkę - poprawki ;-)

Michal

Moderator
Zgłaszanie takie błędy, bo bez tego się nie dowiedzą.