Hałas AC

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
brRRRrRrrurmm - tak robi mój egzemplarz, gdy włączam AC/wentylację (przy temp. 10°C), czasami też w trakcie działania. Trochę czuć wtedy wibracje podłogi. Domyślam się, że może to start pompy ciepła. Czy ten hałas jest normalny?

Michal

Moderator
Pompy ciepła w środku nie powinieneś praktycznie słyszeć, o wibracjach podłogi zupełnie nie wspominając... Kompresor od pompy ciepła jest za słaby, żeby wprawiać podłogę w drgania.
Moim zdaniem to stojan silnika jest niewłaściwie zasilany - stąd drgania i hałas (to silniki generują ciepło dla baterii). Miałem raz coś takiego ale przy -15C i rozpoczynaniu ładowania auta przez jakieś 10-20 (straszna sprawa, bo kompletnie nie wiedziałem co się dzieje) sekund, a później ustało i nigdy nie wróciło. Zgłosiłem sprawę w serwisie podczas innej wizyty i podałem dokładny czas, bo miałem nagranie zrobione telefonem ale nie wrócili do mnie z informacją o co mogło chodzić.
Proponuję zgłosić do serwisu - w aplikacji jest nawet sekcja "hałas i wibracje" :p

Michal

Moderator
Oj nie, to jest raczej wentylator po prostu.
U mnie huczało jak przy pile tarczowej 3kW :)

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Wentylator szumi w tle, a burczenie jest głośniejsze i zsynchronizowane z wibracją podłogi.
Skojarzyło mi się... jak Bjorn bawił się M3 z pompą ciepła, to mu trzęsło kierownicą, dlatego pomyślałem o tej pompie.
U mnie nie jest to uciążliwe, a na kierownicy nic nie czuć, ale wolałbym, żeby tego nie było.

Nie mam się czego czepiać w moim egzemplarzu, to burczenie wynalazłem :p

Michal

Moderator
Podsyłam mój filmik, ale jeszcze raz zaznaczam - było tak tylko raz. Niestety mówię, w filmie, że to prawdopodobnie pompa ciepła, ale po głębszym zastanowieniu stwierdzam, że to musiał być silnik, na który podana została nieprawidłowo moc do wytworzenia ciepła.
Całość trwała około 20-30 sekund i napędziła mi niezłego stracha - nie wiedziałem, czy nie powinienem uciekać z auta :(

newbe

Posiadacz elektryka
Mam klimatyzację na AUTO. I to się samo reguluje kiedy recyrkulacja, kiedy obwód otwarty, kiedy włączyć kompresor pompy. Ten moment włączenia kompresora słychać i jest wibracja, a potem tylko wentylator.
Natomiast to nie ten dźwięk. Może mikrofon telefonu tego nie przekazuje, ale mi tylko głośne wentylatory słychać.
Miałem tak głośno jak przypadkiem włączyłem makesalny tryb odparowania szyby czołowej.
Zalecam przełączyć klimę w tryb AUTO, to optymalne dla pompy i zużycia energii.