Harmonogram Ładowania

deszczur

Zadomawiam się
Cześć,

mam temat związany z harmonogramem ładowania.
Korzystam z taryfy G12w, więc chcę ładować samochód przy użyciu harmonogramu (po 22).
W ustawieniach samochodu mam powybierane okna czasowe i lokalizację.

Podłączam wallboxa przed 22, samochód się deaktywuje, ale po 22 nie rozpoczyna ładowania.
Dopiero po ponownym uruchomieniu auta, ładowanie się rozpoczyna.

Czasami wystarczy otworzyć i uruchomić go z aplikacji, ale wczoraj musiałem kombinować z wyciąganiem wtyczki.
Zdecydowanie nie tak się to powinno odbywać!
Czy ktoś z Was ma podobne doświadczenia? Robię coś źle? Muszę jeszcze coś zmienić w ustawieniach?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie

pozdrawiam
Michał

vwir

Pionier e-mobilności
Cześć,

mam temat związany z harmonogramem ładowania.
Korzystam z taryfy G12w, więc chcę ładować samochód przy użyciu harmonogramu (po 22).
W ustawieniach samochodu mam powybierane okna czasowe i lokalizację.

Podłączam wallboxa przed 22, samochód się deaktywuje, ale po 22 nie rozpoczyna ładowania.
Dopiero po ponownym uruchomieniu auta, ładowanie się rozpoczyna.

Czasami wystarczy otworzyć i uruchomić go z aplikacji, ale wczoraj musiałem kombinować z wyciąganiem wtyczki.
Zdecydowanie nie tak się to powinno odbywać!
Czy ktoś z Was ma podobne doświadczenia? Robię coś źle? Muszę jeszcze coś zmienić w ustawieniach?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie

pozdrawiam
Michał
Nie używam tej opcji, ale pamiętam gdy ktoś tutaj wspominał, że miał problemy z konkretnymi wallboxami, a z innymi wallboxami wszystko działało poprawnie. Jakiego wallboxa używasz?

deszczur

Zadomawiam się
Nie używam tej opcji, ale pamiętam gdy ktoś tutaj wspominał, że miał problemy z konkretnymi wallboxami, a z innymi wallboxami wszystko działało poprawnie. Jakiego wallboxa używasz?
Ford Connected Wall Box

vwir

Pionier e-mobilności
No to bez przesady, z ich własnym wallboxem musi działać. Uderz na infolinię, bo inaczej chyba będzie ciężko. Potestowałbym na moim (też mam fordowskiego wallboxa), tylko że mój jest właśnie odpięty od instalacji i ma jechać na serwis. Coś z nim jest nie tak, w kółko przerywa i ponawia ładowanie.

krzyss

Pionier e-mobilności
Tez bym uderzal do serwisu.
Ja mam identyczny problem w smarcie. Jak podlacze kabel jak auto spi to sie nie zacznie ladowac.
Albo jak podepne kabel bez zasilania (zewnetrzne sterowanie napieciem do evse) i auto usnie a pojawi sie napiecie to auto nie zacznie sie ladowac az go nie wybudze, albo aplikacja albo otawrciem drzwi czy pilotem.

Pisalem do serwisu i podobno musi byc wallbox ktory po podpieciu daje sygnal autu zeby czekalo, nie usypialo.

Ale w twoim wypadku jak masz oryginalny wallbox to musi to dzialac.

deszczur

Zadomawiam się
Jestem w kontakcie z pomocą techniczną.
zobaczymy co wymyślą

[update 05.10.'22] - została zlecona wymiana Wallboxa.
Mam dostarczyć wadliwy i odebrać nowy

Last edited:

deszczur

Zadomawiam się
Ostatecznie Wallbox wymieniony na nowy.
Po 2 tygodniach testowania wygląda, że wszystko działa jak powinno.

Sprawny wykazuje dużo większą kulturę pracy - po prostu nie wydaje dźwięków.
Poprzedni po podłączeniu samochodu głośno trzaskał jakby jakimiś stykami, tak że było słychać przez 2 ściany.
Od początku mi się to nie podobało, ale z racji braku doświadczenia uznałem, że "tak chyba ma być".

deszczur

Zadomawiam się
Chyba nie mam szczęścia do Wallboxa.
Drugi zaczął zdradzać podobne objawy, z tym że nie wydaje hałaśliwych dźwięków (kliknięć), za to przerywa ładowanie również podczas jego trwania.
Trochę upiorne jeśli po całej nocy "na kablu" masz 18% więcej :-(
1669985899320.png

1669985953194.png
Rozpocząłem drugą rundę z pomocą techniczną...
Pozdrawiam!

vwir

Pionier e-mobilności
Heh, chyba znam przyczynę Twoich problemów. Zmierz napięcie w sieci gdy występują te przerwy. Ja przez to przechodziłem, wymienili wallboxa i nadal to samo.