I-Pace incydent w Pradze

mALEK

Pionier e-mobilności
"case study" dot pozaru Jaguara I-Pace w Pradze

Michal

Moderator
Nieźle dzięki! Tak dużo ich pewnie z racji szkolenia przy okazji.

Michal

Moderator

tokwi

Pionier e-mobilności
Fajnie wywieźli go na 4 deskorolkach.
Do tego część parkingów w Pradze jest w pełni zautomatyzowanych i samochody są bezobsługowo przesuwane na platformach.
Kiedyś zapomniałem wyłączyć Sentry i nagrała mi sie akcja, jak ta moja tesla jeździ po szynach i automaty rozstawiają ją po półkach.
Na takim w pełni automatycznym parkingu to może być jeszcze łatwiej wyciągnąć - a może jednak trudniej, jak się coś zatnie, albo wyłączą prąd?

6a8

Posiadacz elektryka
No ładnie, ładnie. Ale ciekawe czy byli tacy dobrzy, czy to nie była bateria trakcyjna ( bo tak na szybko przeczytałem ) ?
I ciekawe, czy i-pace ma dedykowane miejsca do podnoszenia, bo przy takim podnoszeniu na chybił może dobrze trafił to chyba można zrobić kuku baterii skutkujące prawdziwym jej zapłonem ?

Tak a propo incydentów z bateriami i przeciwnikami EV którzy skwapliwie to wykorzystują : taki powszechnie wykorzystywany gaz ziemny też potrafi zrobić niezłe spustoszenie, a jakoś nie słyszałem aby z tego powodu byli przeciwnicy jego wykorzystywania.
Może to kwestia czasu na oswojenie się z nowym zagrożeniem ( a przecież istniej ich wiele we współczesnym świecie ) ?