Byłem widziałem, macałem i mierzyłem. Powiem wam jak wyglądają moje wrażenia jako obecnego posiadacza vana a dokładnie Citroena Spacetourera XL w wersji spalinowej.
Pierwsze zewnętrzne wrażenie jest świetne, auto jest naprawdę urocze, szczególnie w tym 2 kolorowym nadwoziu. Prezentuje się naprawdę ciekawie i nowocześnie. Z tym 2 kolorowym nadwoziem na pewno nie jest to auto dla ludzi którzy nie chcą się wyróżniać w tłumie.
Zacznę może od minusów w porównaniu do mojego van-a citroena, bo to będzie krótsza lista:
- z przodu mamy tylko jeden zamykany schowek, w citroenie miałem 3 i do tego mój ulubiony centralny na desce, jest w prawdzie jeszcze półeczka przed pasażerem ale to nie to samo.
- brak regulowanych nawiewów w 2 rzędzie, jest wprawdzie nawiew pod fotelami i w tylnej części bagażnika ale w citroenie mam cały panel na suficie do nawiewów
- tylna kanapa jest dzielona 60:40 i nie wyjmowana, do tego środkowe miejsce jest znacznie mniej komfortowe niż 2 boczne, wielka szkoda, że nie zrobili tego jak w moim drugim samochodzie peugocie 5008 gdzie są 3 oddzielne takie same siedziska. To jest chyba największa wada tego samochodu i zapewne dla wielu będzie to deal breaker, choć w przyszłości mają się pojawić inne wersje.
- wysokość podłogi w kabinie wydaję się być na podobnej wysokości jak w citroenie, jednak schodek do wsiadania jest znacznie wyżej, dla kogośc starszego albo z ograniczoną mobilnościa może to już być większy problem.
- podłoga bagażnika jest wyżej niż reszta kabiny próg załadunku to 63cm, jest to przynajmniej z 5 cm wyżej niż mam w citroenie.
- kieszenie w drzwiach mogłaby być większa, w citreonie można by spokojnie włożyć nawet kilka 1.5l butelek, tutaj nie za bardzo
- brak HUD, uwielbiam z niego korzystać u siebie a to jak jest zrobiony w ID4 to już mistrzostwo świata. W ID buzz podobno ułożenie przedniej szyby uniemożliwiało jego zastosowanie
Co do zalet w porównaniu do citroena to:
- wygląd zewnętrzny, nawet nie ma co porównywać czy komentować, przepaść.
- znacznie ładniejsze wnętrze, jest to z pewnością klasę wyżej niż van PSA czy nawet T6, które jakby to powiedzieć są mocno vanowate we wnętrzu czyli dużo czarnych plastików. W Id buzie wygląda to już bardziej jak stylowa osobówka z ciekawym designem i lepszymi materiałami.
- lepsze wykorzystanie przestrzeni. Przy moim ustawieniu przedniego fotela, takim samym odstępnie w 2 rzędzie od siedziska do przedniego oparcia, w bagażniku mamy 130cm na długość, w citroenie XL mam 170cm, czyli 40cm różnicy. Długość nadwozia to już różnica 65 cm, można więc powiedzieć, że id buzz wyciąga ekstra 25 cm w porwaniu do vanów PSA co odpowiada citroenowi w wersji L i długości 496cm. Maksymalne przesunięcie kanapy do przodu daje ekstra 15cm długości bagażnika i przy wzroście 182cm byłem dalej w stanie dość wygodnie usiąść sam za sobą ale dotykałem już kolanami fotela z przodu. Co do reszty wymiarów bagażnika to szerokość otworu załadunkowego jest nawet pare cm szersza a wysokość około 6cm cm mniejsza.
- boczne przesuwane drzwi są wprawdzie mniejsze ale znacznie lżejsze i łatwiej się zamykające niż w citroenie, u mnie regularnie dzieci czy dorośli mają problemy z ich zamykaniem, szczególnie od wewnątrz, tutaj będzie na pewno znacznie łatwiej.
- możliwe dość mocne położenie tylnego oparcia, na nocną jazdę z rodziną powinno być tam bardzo wygodnie
- tylna kanapa wprawdzie się nie wyciąga ale fajnie się składa na płasko, wystarczy półka do bagażnika aby zrobić z tego duże łóżko
- składany hak z wygodnym umiejscowieniem wtyczki oraz mocowaniem FIX4BIKE na bagażniki rowerowe
- przedni fotel z dwoma podłokietnikami, nie wiem czy wszystkie wersje wyposażenia tak maja ale nawet jeżeli lewego podłokietnika nie będzie to dalej jest oparcie dla łokcia w drzwiach czego nie mam w citroenie.
Trochę tego wyszło a to tylko ze statycznej obserwacji a nie miałem nawet możliwości pobawić się systemem multimedialnym bo samochód ciągle był w trybie transportowym i miał wyłączony centralny ekran.
Ogólne wrażenie, to taka mieszanka rozwiązań między vanem a samochodem osobowym, jeżeli jesteś zatwardziałym fanem multivanów czy trojaczków PSA, żonglujesz fotelami, wozisz ponad 4 osoby czy potrzebujesz maksymalnej przestrzeni bagażowej, to może nie być samochód dla ciebie. Ale jeżeli nawet najwieksze kombi czy suv są już dla ciebie za małe i szukasz czegoś większego to może być dobra opcja.
W każdym bądź razie ja już czekam na swojego i sam się przekonam jak się sprawdzi.
Więcej wrażeń będzie pewnie po jeździe testowej.