Ilość mroźnych dni w roku na przestrzeni lat 1951 - 2021 w Pułtusku

Michal

Moderator
Ściągnąłem w końcu całe dane, więc przesyłam tak jak obiecywałem [źródło].

Małe wyjaśnienie:
  • Wybrałem Pułtusk, bo ma pełne dane od początku i jest dość blisko Warszawy - nie chciało mi się kombinować.
  • Ciężko je zobrazować jakoś sensownie, więc podsyłam na początek taki wykres - ilość dni poniżej minimalnych zarejestrowanych temperatur w każdym roku (np. 5 oznacza, że w danym roku było 5 dni z taką minimalną zarejestrowaną temperaturą). Myślę, że to ma bardzo duży sens dla rozważań dotyczących aut elektrycznych, które poniżej -15C zużywają radykalnie więcej energii na podgrzewanie (praktycznie nie działa wtedy pompa ciepła)
  • Dodałem linie trendu i ich równania pokazujące o ile rocznie zmienia się ilość dni poniżej danej temperatury. Jak to rozumieć - przykładowo średnio w tym okresie co roku jest o około 0,2957 dnia z temperaturą poniżej 0C mniej (czarna kreska przy niebieskim wykresie i wzór obok).
1634312761488.png

Last edited:

mmm

Fachowiec
Czy mógłbyś podać źródło (jeśli jest ogólno-dostępne)? Chętnie sprawdzę dla swojej okolicy

Michal

Moderator
Dodałem źródło w pierwotnym poście (dzięki za przypomnienie).
Te dane są w trochę głupiej postaci, więc ciężko się je ręcznie obrabia i musiałem napisać sobie skrypt do ściągania / łączenia. Jak podasz mi okolice, to mogę podrzucić Ci gotowe dane, bo dla mnie teraz to już niewiele zachodu.

mmm

Fachowiec
Mnie akurat interesuje Wrocław, ale może dobrze byłoby wystawić (jeśli to nie jest dla Ciebie problem) dla wszystkich większych miast - tam gdzie jest po prostu większość elektryków.

Możnaby się zastanowić jak przedstawić to w atrakcyjny sposób, przystępny dla każdego :unsure: Z jednej strony wykres skumulowany z odpowiednim doborem kolorów i przedziałami temperatur (trochę inna forma tego, co pokazujesz), z drugiej może jakieś średnie za ostatnie 10/20 lat.

Michal

Moderator
Połączone dane ważą około 300MB (spakowane 40MB) - niestety nie chce mi się stawiać do tego teraz baz danych i jakiś stronek z wykresami - zeszło by mi pewnie cały dzień, a to dla mnie nie jest aż tak ciekawe :p
Różnice pomiędzy miastami są naprawdę niewielkie i moim zdaniem nie ma, co się w to aż tak wgłębiać. Może pomiędzy Stuposianami a Gdańskiem będą jakieś znaczące różnice, ale Pułtusk i Wrocław mają raczej podobny klimat.

Tutaj przesyłam listę stacji pomiarowych, które występują w danych 2017-2021, a poniżej mapkę, która automatycznie pokazała mi lokalizację tych stacji (nie sprawdzałem czy poprawnie).
BABIMOST, BIAŁOWIEŻA, BIEBRZA-PIEŃCZYKÓWEK, BORUCINO, BORUSOWA, BRENNA, BUKOWINA TATRZAŃSKA, CEBER, CHORZELÓW, CHRZĄSTOWO, CIESZANÓW, DOLINA PIĘCIU STAWÓW, DRONIOWICE, DYNÓW, GDAŃSK-RĘBIECHOWO, GOLENIÓW, GORZYŃ, HALA GĄSIENICOWA, JABŁONKA, JARCZEW, JAROCIN, JASTRZĘBIA, KOŁUDA WIELKA, KOMAŃCZA, KÓRNIK, KRAKÓW-OBSERWATORIUM, KROŚCIENKO, KROŚIENKO, KRYNICA, LALIKI, LEGIONOWO, LGOTA GÓRNA, LIDZBARK WARMIŃSKI, LIMANOWA, ŁAZY, ŁĄCKO, MARIANOWO II, MIZERNA, MSZANA DOLNA, MUSZYNA, NIEDZICA, OBIDOWA, OLECKO, PIWNICZNA, POLANA CHOCHOŁOWSKA, PORONIN, PSZCZYNA, PTASZKOWA, PUCZNIEW, PUŁAWY, PUŁTUSK, RADZIECHOWY, RADZYŃ, RÓŻANYSTOK, SILNICZKA, SKIERNIEWICE, SMOLICE, SOLINA-JAWOR, STASZÓW, STRZYŻÓW, SZEPIETOWO, ŚWIĘTY KRZYŻ, TARNÓW, TERKA, WARSZAWA-BIELANY, WARSZAWA-FILTRY, WARSZAWA-OBSERWATORIUM II, WIELICHOWO, ZAWADA, ZAWOJA, ŁOPUSZNA, STUPOSIANY, TOMASZÓW LUBELSKI, SZCZYTNO, ŚWIĘTAJNO

Nie wszystkie stacje mają pełne dane za cały ten okres dlatego wybrałem pierwszą z brzegu, która akurat miała i była w miarę blisko.

Niestety wygląda na to, że akurat w pobliżu Wrocławia nie ma stacji z której byłyby dostępne takie dane.

stacje pomiarowe - mapa.JPG

Michal

Moderator
Podobne dane dla Jarocina (dane są dopiero od 1986r):
min_temp_jarocin.jpg

Michal

Moderator
Tutaj jeszcze porównanie obu miast (Jarocin i Pułtusk) dla tego okresu (po 1986), na którym widać, że różnice są naprawdę niewielkie:
min_temp_jarocin-pultusk.jpg

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Ściągnąłem w końcu całe dane, więc przesyłam tak jak obiecywałem [źródło].

Małe wyjaśnienie:
  • Wybrałem Pułtusk, bo (...)

Ależ klejnot, prawdziwy skarb! Dziękuję za ten wpis, jest ekstra!

AndrzejKulig

Zadomawiam się
Hej, mógłbyś te dane gdzieś położyć - mnie interesuje zachmurzenie bo cos mi się wydaje ze z roku na rok jest mniej prądu z FV...
Dodałem źródło w pierwotnym poście (dzięki za przypomnienie).
Te dane są w trochę głupiej postaci, więc ciężko się je ręcznie obrabia i musiałem napisać sobie skrypt do ściągania / łączenia. Jak podasz mi okolice, to mogę podrzucić Ci gotowe dane, bo dla mnie teraz to już niewiele zachodu