Instalacja wallbox - firmy z okolic Trójmiasta

Pablogoral

Zadomawiam się
Jeśli ktoś może podzielić się opiniami na temat firm z okolic Trójmiasta instalujących wallboxy to byłbym wdzięczny.

Pablogoral

Zadomawiam się
Ponieważ nikt nie odpowiedział na moje pytanie, a trafiłem na solidną firmę, to pomyślałem, że może komuś się przydać. Rozdzielenie instalacji elektrycznej wraz z instalacją i montażem wallboxa wykonała dla mnie firma EONIC. Pan Zientara jest konkretny i sumienny. Wszystko działa jak należy.

wojto

Nowy na Forum
Hej, możesz coś więcej napisać? Jaki wallbox, ile to kosztowało? Myślę o instalacji wallboxa w hali garażowej (na razie mam zwykłe gniazdko).

Pablogoral

Zadomawiam się
Bardzo dużo zależy od warunków lokalnych. W moim przypadku instalcja była w hali garażowej budynku wielorodzinnego co wiązało się z dodatkowymi kosztami takimi jak rozdzielenie instalacji elektr., przygotowanie miejsca pod licznik, przejście ppoż przez ścianę, itp. Sama ładowarka kosztowała 3760 zł netto. Jest to Enelion Stilo z kablem 4.7 m z balansowaniem mocy i innymi bajerami, które nie są potrzebne jeśli nie potrzebuje się instalowania wielu ładowarek tak jak przewidujemy w naszej wspólnocie mieszkaniowej.
Koszt wykonania instalacji zasilającej stację ładowania to 3100 zł netto wraz z pomiarami ppoż. Ale to też zależy od długości kabli i ich przekroju. U mnie jest 5x6mm2 jak do ładowarki 22 kW, ale moc mam ustawioną na 11 kW.

wojto

Nowy na Forum
Ja już mam pociągnięty kabel w rynience od mojego licznika w klatce schodowej do miejsca postojowego w hali (pare metrów). Tylko na razie jest to kabel 2,5mm i gniazdko schuko z bezpiecznikiem 16A. Wiec pewnie kwestia zamiany kabla na grubszy i przylaczenia 3f? Pewnie trzeba by tez wystąpić o zwiększenie mocy przyłączeniowej? No chyba że działa fajnie to balansowanie mocy - np. w nocy gdy większość sprzętów w mieszkaniu jest wyłączone to wallbox mógłby wtedy pobierać np. z 6-7kW łącznie z 3-ech faz?