[instrukcja] Kiedy odbiorę moją wymarzoną Teslę?

Michal

Moderator
Przecież napisałem:
"Najlepiej zawsze zaczynać od dat podawanych przez Tesla, bo auto, które zamawiasz może już dawno być w transporcie"
Skoro to nie jest jasne, to dopisałem jeszcze:
"Tesla może zmieniać planowaną datę dostawy, więc zawsze zacznij od sprawdzenia aktualnych danych - są przypadki przesunięcia daty odbioru z 4 miesięcy do 2-4 tygodni (raczej bym na to nie liczył ale się zdarza)."
Może być?
W Twoim przypadku to raczej nie jest zwrot, bo dostałbyś auto jeszcze szybciej. Pierwszy statek powinien być w Kanale Sueskim jutro, więc jakaś szansa na odbiór w połowie sierpnia istnieje.

danielm

Pionier e-mobilności
Jak się ma ww. instrukcja do mojego zamówienia z potwierdzonym terminem na listopad, a po dwóch dniach odbiór za niecałe 3 tygodnie?
Tymczasem na stronie Tesli nadal widnieje termin na listopad: https://www.tesla.com/pl_pl/model3/design
na stronie tesli jest to co sie tesli wydaje gdy zamówisz teraz. jak zamówiłeś wcześniej sytuacja wyglada inaczej. jest przewidywana pula aut które przyjdą do europy, zawsze na ostatni miesiąc kwartału. więc wyświetla się listopad ale może ktoś podjął decyzje o zwiększeniu puli bo jest duzo zamówień i nagle się coś przesuneło i dostaniesz szybciej. problem z teslą jest na tę chwilę taki że nie mają stałej produkcji na europę tylko produkują w paczkach w pierwszym miesiącu kwartału, w drugim to wszystko płynie i jest w trzecim wydawane. to tyle czasu że ludzie rezygnują, przenoszą, kupują z innego rynku więc sytuacja się zmienia co chwile a obsługa wie tylko tyle co wyświetla strona i dopóki auto nie wyląduje u nich na placu to Ci nic konkretnego nie powiedzą. w grudniu 2020 polska miała dostaś kilkaset sztuk samochodów a w ostatniej chwili ktoś zmienił decyzje i dostała tylko kilkanaście i osoby które już miały przypisany VIN dowiadywały się że auto odbiora w marcu 2021

Michal

Moderator
w grudniu 2020 polska miała dostaś kilkaset sztuk samochodów a w ostatniej chwili ktoś zmienił decyzje i dostała tylko kilkanaście i osoby które już miały przypisany VIN dowiadywały się że auto odbiora w marcu 2021
Dokładnie - należałem do puli szczęśliwców, którzy odebrali w grudniu ale potwierdzam, że aut było kilkanaście. Jak zamawiałem w lipcu 2020, to miałem termin na listopad, a odebrałem chyba 14 grudnia.
Historia opisująca problemy z odbiorem na koniec kwartału jest moja własna, dlatego ostrzegam pozostałych - prawie sprzedali moje auto komuś innemu, bo opóźniało się dopięcie leasingu.
Dlatego też może się zdarzyć, że ktoś takiego leasingu nie dostanie i wycofa się z kupna, a auto trafi do kolejnego w kolejce.

Michal

Moderator
Franco Mossotto (@FMossotto na twitter) stworzył mapę pokazująca ostatnio raportowane pozycje statków - link dodany powyżej w instrukcji.

inter

Pionier e-mobilności
Tesla Ząbki ustaliła odbiór na 26. Ale panowie twierdzą że jeszcze raz zadzwonią. O co chodzi? Koniec kwartału itp?
Do mnie w lutym też dzwonili, ale zastrzegali, że może się termin zmienić, nie wszystko od nich zależy.
Odbiór Katowice.

danielm

Pionier e-mobilności
Tesla Ząbki ustaliła odbiór na 26. Ale panowie twierdzą że jeszcze raz zadzwonią. O co chodzi? Koniec kwartału itp?
w całej europie jest problem z lawetami więc terminy się opóźniają. pierwszy raz w historii tesla dopuszcza możliwość odbioru na początku kwartału