Ionity Nowostawy już działa

JareG

Pionier e-mobilności
Ciekawe co z tymi słupkami po drugiej stronie (Poznań > W-wa).. ktoś się na Twitterze o to zapytał, ale na razie zero odpowiedzi.

Pozdrawiam

krzyss

Pionier e-mobilności
Ciekawe co z tymi słupkami po drugiej stronie (Poznań > W-wa).. ktoś się na Twitterze o to zapytał, ale na razie zero odpowiedzi.

Pozdrawiam
Swoja droga w strone Warszawy sa trzy a w strone Poznania dwa slupki ?
W sumie to calkiem logiczne. Jadac do stolicy moze braknac pradu… wyjezdzajac racze jestesmy naladowani.

JareG

Pionier e-mobilności
Swoja droga w strone Warszawy sa trzy a w strone Poznania dwa slupki ?
Ciekawe, kiedy u nas będzie choć tak:
452253.jpg

.. bo o czymś takim jak poniżej to raczej możemy sobie pomarzyć:
745679.jpg

no i poza Ionity często zaraz obok są jeszcze inne..
487614.jpg

.. a do tego często jeszcze są SC. Wszystko w jednym miejscu.
342903.jpg

Pozdrawiam

dawson

Fachowiec
Jak np. Tauron od 2 tygodni nie potrafi mi zmienić faktur z prognozy na odczyt ( co roku zmieniają na prognozę i co roku ta sama procedura) a my marzymy aby infrastrukturę przygotowali pod ładowarki , jeszcze ultraszybkie .... 🙃 ? Normalnie to się przepisy dostosowuje pod zmiany a u nas postęp musi się dostosować pod przepisy = mało realne :cool:

nabrU

Moderator
Nie chcę wyglądać na chwalipiętę, ale parę zdjęć poniżej z UK. I nie jest to jak widać nawet Ionity...

42417284-9530245-The_remaining_12_devices_are_supplied_by_Electric_Highway_in_par-a-17_1619796601703.jpg

233068_ftcroworchardevstation142_690241_crop.jpg

Shell_EV_Station_Fulham_5.jpg

Ponadto czytałem w jakimś artykule, że w PL jest ok. 1500 ładowarek z czego ok 500 to ładowarki szybkie (czyli 50kW i szybsze). Te szybkie w PL to prawie tyle ile uruchomiono w UK w ciągu ostatniego miesiąca... Więc dopóki w PL nie będzie czy ładować, elektryki będą niejako zabawką...
Feb-stats.jpg

krzyss

Pionier e-mobilności
Nie chcę wyglądać na chwalipiętę, ale parę zdjęć poniżej z UK. I nie jest to jak widać nawet Ionity...

42417284-9530245-The_remaining_12_devices_are_supplied_by_Electric_Highway_in_par-a-17_1619796601703.jpg

233068_ftcroworchardevstation142_690241_crop.jpg

Shell_EV_Station_Fulham_5.jpg

Ponadto czytałem w jakimś artykule, że w PL jest ok. 1500 ładowarek z czego ok 500 to ładowarki szybkie (czyli 50kW i szybsze). Te szybkie w PL to prawie tyle ile uruchomiono w UK w ciągu ostatniego miesiąca... Więc dopóki w PL nie będzie czy ładować, elektryki będą niejako zabawką...
Feb-stats.jpg
Troche tak, znow z drugiej strony w Polsce jest ~19000 pojazdow elektrycznych…
Brakuje ladowarek >150kW na trasach… ale kto i dla kogo ma je budowac. Orlen uparcie buduje swoje 75kW
U nas na razie wystarcza stacje 2+2 w przyszlosci. Tylko nie ma skad wziac prxylaczy…

nabrU

Moderator
U nas na razie wystarcza stacje 2+2 w przyszlosci. Tylko nie ma skad wziac przylaczy…
Gruby kabelek do ładowarek, plus przepisy w PL to może być główny problem.
Muszę z doświadczenia powiedzieć, że 2+2 jest bardzo krótkowzroczne (choć lepiej to niż nic) gdy pojawi się więcej EV.
W UK pomału robi się problem nie gdzie się ładować tylko czy będą wolne ładowarki. Poniżej przykład 4 x 350kW Ionity - musiałem czekać na swoją kolej jakieś 10 minut (za mną już był Enyaq i E-Niro). I to wszystko u najdroższego operatora...

IMG-20220102-130325.jpg

Brakuje ladowarek >150kW na trasach… ale kto i dla kogo ma je budowac.
To jest zamknięte koło: nie będzie ładowarek, nie przybędzie EV. Nie będzie więcej EV, nikomu nie będzie się opłacało inwestować w ladowarki.

krzyss

Pionier e-mobilności
W UK chyba sporo ulatwien i zwolnien jest dla EV ?
W Polsce mamy tylko buspasy i darmowe parkowanie. Ludzie w zaden sposob nie widza zalet, a w ekologicznoac tego rozwiazania nie wierza.
Za chwile prad bedzie w Polsce drogi i juz nie bedzie sposobu aby ktos sie mogl skusic na EV
Bedziemy druga Cuba ! I wszyscy beda ratowac passaty tdi ;)

nabrU

Moderator
W UK chyba sporo ulatwien i zwolnien jest dla EV ?
Pomału odchodzi się od zwolnień na EV w UK:
- teraz jest tylko 1500 funtów grantu i to wyłącznie na BEV poniżej ceny 35 tys. funtów,
- 350 funtów grantu na ładowarkę domową do końca marca 2022,
- nie mamy jazdy po buspasach jak na Planecie PL

Ale nie płaci się tzw. podatku drogowego (jeszcze...) plus czasami bezpłatne parkingi miejskie itp.