Ionity - rozwój infrastruktury w PL

nabrU

Moderator
Da się jakoś znaleźć w necie informa je o planowanych stacjach Tesli / Ionity / Polenergia / ... ? Może jakiś urząd albo coś? Jeśli to jest gdzieś dostępne, to może dodam do ev.warszawa.pl stronkę z planowanymi lokalizacjami.

Może to (coś jak Supercharger Info):

marco_25

Pionier e-mobilności
Da się jakoś znaleźć w necie informa je o planowanych stacjach Tesli / Ionity / Polenergia / ... ? Może jakiś urząd albo coś? Jeśli to jest gdzieś dostępne, to może dodam do ev.warszawa.pl stronkę z planowanymi lokalizacjami.
Najlepiej sprawdzać na portalu Urzędu Nadzoru Budowlanego szukając po inwestorze lub rodzaju przyłącza ale ostrzegam to droga przez mękę. Nadal nie ma centralnego rejestru wydanych zgód na dołączenie do SN mimo że na takie zgody czeka się miesiącami zgodnie z ustawią.

Wypowiedź w dyskusji pt. 'SuC Gliwice'
https://forum.elektrowoz.pl/threads/suc-gliwice.7246/post-179505

nabrU

Moderator
Niby planów na przyszłość nie ma, ale można zwrócić uwagę gdzie skupiają swoją działalność i zobaczyć co ostatnio ruszyło (niestety nic w PL - głównie UK, DE i FR)

vwir

Pionier e-mobilności
Polska: 80tys samochodów elektrycznych, 15 stacji Ionity (5333 samochodów na jedno Ionity).
Nimecy: 1,5mln samochodów elektrycznych, 153 stacje Ionity (9803 samochody na jedno Ionity).

Przy takiej ilości elektryków jaką mamy to trochę ciężko się dziwić.

kubatar

Pionier e-mobilności
Polska: 80tys samochodów elektrycznych, 15 stacji Ionity (5333 samochodów na jedno Ionity).
Nimecy: 1,5mln samochodów elektrycznych, 153 stacje Ionity (9803 samochody na jedno Ionity).

Przy takiej ilości elektryków jaką mamy to trochę ciężko się dziwić.
"Polska gurom"🙂
A na poważnie to w Niemczech w budowie jest 15 lokalizacji. Wcale nie zdziwilbym sie gdyby były wyposażane w 20 ładowarek każda.

nabrU

Moderator
A na poważnie to w Niemczech w budowie jest 15 lokalizacji.

W UK 30 lokalizacji w budowie ;) choć ja bym się tymi cyframi nie podniecał, bo niektóre się 'budują' ponad rok. Najważniejsze jest ile otwierają.
Ja już dawno skończyłem planować wyjazdy i martwić się gdzie ładować. Życzę Wam (w miarę szybko) takiego super uczucia (y)

vwir

Pionier e-mobilności
"Polska gurom"🙂
A na poważnie to w Niemczech w budowie jest 15 lokalizacji. Wcale nie zdziwilbym sie gdyby były wyposażane w 20 ładowarek każda.
No i znowu - u nich 10 razy więcej stacji, więc 15 w budowie. U nas 10 razy mniej i 2 w budowie. To wszystko kwestia skali - jaki jest sens inwestowania na rynku, na którym ta inwestycja nie ma szans się zwrócić w ciągu najbliższych kilku(nastu?) lat?

W tym roku ładowałem się na Ionity w PL 4 razy. Raz się zdarzyło, że obok ładował się drugi samochód (w trakcie mojego ladowania dojechała TM3). W pozostałych przypadkach zero.
Na Ionity w Austrii ładowałem się 4 razy i zawsze było ponad 50% ładowarek zajętych, raz musiałem czekać kilka minut w kolejce.

kubatar

Pionier e-mobilności
Tylko że u nas nie dojedziesz w każde miejsce kraju przy takiej gęstości ładowarek Ionity. W Niemczech m.in juz tak. O komforcie podróżowania już nie wspomnę
Żeby była jasność: ja się nie domagam budowy tylko pytam czy zna ktoś jakies plany rozwoju 🙂