Jak najoptymalniej ładować baterię

Maxxxx

Zadomawiam się
Ja na codziennie użytkowanie trzymam auto pomiędzy 40-60% tak jak Zachar w swoim filmie mówił :) Jak będę miał gdzieś dalej jechać to zapakuję na 90% powiedzmy. Ja ciągle się zastanawiam czy YLR trzeba ( I co ile tygodni, miesięcy) ładować czasem do 100% ?
ps. z tego wykresu wynika że bateria jednak lubi trochę więcej %, czyli 75%. Ale jakiej baterii tyczy się ten wykres, bo raczej nie do każdej można go przyjąć ?

ypl

Pionier e-mobilności
Ja bym walczył o pojemność, drobne oszczędności podczas użytkowania nie mają moim zdaniem większego znaczenia.

pluto

Pionier e-mobilności
To jaki dla LR jest jej najlepszy przedział do utrzymania? Będę książkowym użytkownikiem , poświęcę się dla Was i zobaczymy co dadzą moje starania po latach :cool:

W instrukcji jest napisane:
• Pojazdy RWD: Tesla zaleca ustawienie limitu poziomu naładowania na 100%, nawet na potrzeby codziennego użytkowania, oraz regularne ładowanie akumulatora do poziomu 100%. Jeśli pojazd Model Y nie był używany przez ponad tydzień, zalecane jest normalne przejechanie typowej trasy i możliwie jak najszybsze naładowanie do poziomu 100%.
• Pojazdy AWD: Tesla zaleca ustawienie limitu poziomu naładowania akumulatora poniżej 90% na potrzeby użytkowania w trybie Codzienne użytkowanie. Jeśli potrzebujesz naładować akumulator do 100% przed dłuższą trasą, ustaw limit opcji Wycieczka odpowiednio do potrzeb.

STMS

Pionier e-mobilności
To jaki dla LR jest jej najlepszy przedział do utrzymania? Będę książkowym użytkownikiem , poświęcę się dla Was i zobaczymy co dadzą moje starania po latach :cool:
przeczytałeś ten wątek czy mamy powtarzać dla Ciebie specjalnie ?