Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Dopłaty do samochodów elektrycznych
NFOŚiGW NaszEauto, dawniej: NFOŚiGW Mój Elektryk
Jak tam Wasze wnioski?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="dsc, post: 143835, member: 856"] Mój wniosek składałem jako JDG. Samo auto kupiłem już dawno, pod koniec 2022, ale kwestia wniosku z wielu powodów się przeciągnęła o niemal równy rok. Opiszę jego historię dla porównania i odniesienia: - Data złożenia 10.10.23, - ponad 2 miesiące ciszy (wysłałem w tym okresie 2 maile z zapytaniami jak idzie sprawa, powołując się na regulamin i wskazane w nim terminy, ale pozostały bez odpowiedzi), - potem 20.12 tuż przed świętami mail, że wniosek wymaga uzupełnienia. - Uzupełniłem i odesłałem tego samego dnia. - szybko, bo już 22.12 odpowiedź, że przeszedł pozytywną ocenę formalną - 10.01.24 informacja, że jest na etapie "uszczegółowienia warunków umowy", musiałem w praktyce dosłać jedno oświadczenie. Ponieważ w mailu pojawiła się wzmianka o cesji ubezpieczenia (sformułowanie ogólne, a nie skierowane osobiście do mnie), to dla pewności wziąłem i wysłałem osobno samo OC/AC z cesją, choć było już wcześniej uwzględnione w dokumentach do samego wniosku - 15.02 umowa do podpisania, złożyłem e-podpis tego samego dnia. Informacja, że warunkiem wypłaty będzie ustanowienie zabezpieczeń wykonania umowy (pewnie mieli na myśli tę cesję?) i że pracownik Funduszu będzie się ze mną w tym celu kontaktował. - 23.02 piątek po południu, kasa na koncie, 27k PLN. Nikt już o nic nie pytał, poszło samo. Jako ciekawostka - dokładnie w tej samej sekundzie przyszły na konto dwa zwroty PIT (również składałem 15.02), wygląda że nasze instytucje państwowe czekały na sygnał z góry, że można zatwierdzić przelewy :) A teraz moja spekulacja: być może decyzja, żeby im wysłać polisę dodatkowo, jakby poza samym wnioskiem, na wskazany e-mail coś tam przyspieszyła. Wiele razy na tym wątku pojawiał się temat, że choć Fundusz miał polisę z cesją, to i tak o nią drugi raz pytał, pojawiały też się zarzuty od czytelników o spowalnianie biegu sprawy. A mi przyszło do głowy, że może inny pracownik NFOŚiGW weryfikuje sam wniosek formalnie, a inny sprawdza zabezpieczenie umowy, no i z jakiegoś powodu nie rozmawiają ze sobą, albo jeden nie ma dostępu do systemu, który drugi ma. Nie byłoby to nic dziwnego w naszych instytucjach :) w każdym razie u mnie szło to metodą takich "żabich skoków", ale doszło do szczęśliwego końca. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Dopłaty do samochodów elektrycznych
NFOŚiGW NaszEauto, dawniej: NFOŚiGW Mój Elektryk
Jak tam Wasze wnioski?