Jak zablokować zdalnie auto?

ggrz

Zadomawiam się
Załóżmy scenariusz, że ktoś ukradł mi Teslę z parkingu (nie wchodzimy w szczegóły jak tego dokonał). Co mogę zrobić, aby zatrzymać pojazd?

Do głowy przychodzi mi zdalne włączenie trybu parkingowego i kontroli rodzicielskiej z limitem 80 km/h. Można jeszcze włączyć zdalnie PIN do jazdy, ale do zadziałania wymaga to chyba zakończenia bieżącej jazdy. Macie jakieś pomysły?

walik22

Zadomawiam się
Jak ukradną to zagłuszą sieć i nic zdalnie nie włączysz.

jarqu

Posiadacz elektryka
Po to ustawia się pin w samochodzie żeby nawet jak ktoś zabierze Ci telefon to i tak nie odjedzie.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Kiedy pojazd jest w ruchu to nie wolno go w żaden sposób zdalnie wyłączać / blokować.
Zajmowałem się podobnym tematem jakieś 15 lat temu - wtedy jeszcze nikt nie słyszał o IoT :)
Już wtedy były pomysły o zdalnym wyłączaniu zapłonu np. przez SMS. Tylko że jak coś się później stanie na drodze (w szczególności złodziejowi auta), to pachnie kryminałem :(

eSUBA94

Posiadacz elektryka
Załóżmy scenariusz, że ktoś ukradł mi Teslę z parkingu (nie wchodzimy w szczegóły jak tego dokonał). Co mogę zrobić, aby zatrzymać pojazd?

Do głowy przychodzi mi zdalne włączenie trybu parkingowego i kontroli rodzicielskiej z limitem 80 km/h. Można jeszcze włączyć zdalnie PIN do jazdy, ale do zadziałania wymaga to chyba zakończenia bieżącej jazdy. Macie jakieś pomysły?
kiedyś dawno temu miały być takie funkcje blokowania tesli ale przepisy nie pozwalał gasić komuś auta w trakcie jazdy z powodu bezpieczeństwa
dlatego też auto może jechać 4 godziny bez sygnału kluczyka...

eSUBA94

Posiadacz elektryka
Kiedy pojazd jest w ruchu to nie wolno go w żaden sposób zdalnie wyłączać / blokować.
Zajmowałem się podobnym tematem jakieś 15 lat temu - wtedy jeszcze nikt nie słyszał o IoT :)
Już wtedy były pomysły o zdalnym wyłączaniu zapłonu np. przez SMS. Tylko że jak coś się później stanie na drodze (w szczególności złodziejowi auta), to pachnie kryminałem :(
zgadza się, prokuratura może to podciągnąć pod celowe działanie
samo umieszczenie w baku kwasu który potem złodziej może wciągnąć ustami przez rurkę próbując kraść paliwo może być uznawane za próbę uszkodzenia ciała..... umieszczenie ostrego przedmiotu na siedzeniu własnego auta też...

ggrz

Zadomawiam się
Limit 4 godziny brzmi sensownie.
A Tesla po zgłoszeniu od policji może jakoś wyłączyć auto lub zredukować moc np. do 1kW?