Jaką kartę podpiąć pod konto Tesli?

piotrpo

Pionier e-mobilności
Tesla za granicą obciąża kartę w walucie lokalnej, co oznacza, że każde ładowanie jest ekstra obciążane solidną prowizją bankową. Co polecacie na dłuższy wyjazd po Europie?
Ma być tanio, wygodnie i co najważniejsze pewnie, czyli bez niespodzianek związanych z autoryzacją transakcji itp.

EVJerry

Fachowiec
Po prostu kartę wielowalutową. Może być taka, która podpięta jest do kilku rachunków (chyba większość lepszych banków takie ma), albo przeliczająca na bieżąco (Revolut, Aion). Warto mieć też opcję awaryjną, bo przy wyjeździe za granicę różne banki miewają głupie pomysły, np. "zablokowaliśmy kartę ze względów bezpieczeństwa" i co nam pan zrobi?!

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Curve. To jest karta wielowalutowa, z dobrym kursem jak Revolut, ale do której można podpiąć dowolną inną jako źródło, zamiast trzymać kasę na Revolucie. Można też mieć podpiętych kilka i ewentualnie przenieść wydatek post-factum (np. wydatek firmowy z prywatnej na kartę firmową).
A jak ktoś jest w mBanku, to kredytówka MasterCard World Intensive ma uczciwy kurs bez spreadu i da się ją mieć za darmo bez większych problemów jeśli to główne źródło codziennych płatności.

EVJerry

Fachowiec
Ja mam podpięty Aion, ale oni właśnie miewają "głupie" pomysły, typu zablokowanie karty, bo wcześniej była użyta w PL a tu nagle za granicą. Nigdy. mi się to nie zdarzyło podczas podróży, ale kilka razy zaszaleli tak gdy kupowałem coś w Internecie i to od, raczej, znanych sprzedawców.

Pytanie do tych co Revoluta mają: jak się skończą środki na koncie walutowym, to wtedy wymienia dynamicznie PLN na walutę?

nabrU

Moderator

GrzesiekG

Posiadacz elektryka
Pytanie do tych co Revoluta mają: jak się skończą środki na koncie walutowym, to wtedy wymienia dynamicznie PLN na walutę?
Jak nie ma środków na koncie w walucie, którą płacisz, bierze z podstawowej (dla nas PLN), a jak tam nie ma to z innych walut.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Jeśli się poleca kartę Curve to warto wspomnieć, że:
- w darmowym planie ma limit bezprowizyjnych wymian 250€, powyżej 2,99% prowizji
- w weekend dodatkowa prowizja za przewalutowanie
- zakładanie płatnych planów do sporadycznego użytkowania to słaby pomysł

Bezproblemowo, z fotela i smartfona można założyć konto w Raiffeisen Digital Banku.
Karta wirtualna Visa Debit wymienia waluty po kursie Visa, bez limitów, weekendów itp
Konto PLN mają w PKO BP.

-

Last edited:

GrzesiekG

Posiadacz elektryka
Revolut też ma limity w planie bezpłatnym (5k PLN/miesiąc), po przekroczeniu dochodzi dodatkowa opłata 1%. Dlatego warto wymienić pieniądze wcześniej, jeśli zamierza się korzystać powyżej tej kwoty. Albo wykupić płatny plan :)