Jaki dobry zimowy płyn do spryskiwaczy?

elektryk

Pionier e-mobilności
Do tej pory kupowałem pierwszy lepszy na stacji benzynowej, ale odkąd mam elektryka to już nie jeżdżę na stacje benzynowe i mam pytanie jaki kupić w miarę dobry płyn zimowy?

W sklepie różnice cenowe olbrzymie i nie za bardzo rozumiem z czego wynikają i na co zwrócić uwagę.

vista-LASH-resident

Posiadacz elektryka
Sonax, nie ma ostrego zapachu, świetnie myje i jest w dobrej cenie na Allegro.
Zacząłem kupować dwie bańki 4L przed kolejnym sezonem (letni - w Marcu, zimowy - w październiku) i wożę jedną z nich w bagażniku, akurat będzie na dolewkę gdy przyjdzie już na to czas.

vista-LASH-resident

Posiadacz elektryka
Tak, Sonax też jest OK. Tylko znów 2x drożej ;) jeśli mowa o zimowym.
25pln za 4L na Allegro, to jest 2x drożej?

Już się wyleczyłem z płynów klasy "Biedronka" i okolicznych, parując zostawiają osad i farbują plastiki.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Ja to się nie znam i truskawki cukrem... ale od niepamiętnych czasów stosuję koncentrat Shella zimowy.
Przez caly rok - na wiosnę/lato rozcieńczony 1:5 a na zimę 1:1.
Od czasu jak go wycofali ze stacji paliw kupuję w hurtowni moto.
Dobrze myje, nie maże się na posolonej drodze, na mrozie nie odparowuje czynnik. Kiedyś jego zaletą bylo, że nie degraduje gumy, ale kto ma teraz gumowe uszczelki szyb czy pióra wycieraczek...
Raz zmienilem na jakis marketowy, bylo ok. -10C, psiknalem i... musialem boczną szybę opuścić bo spirt odparowal a woda zamarzła i mialem z przodu szybę mleczną.
Nie jest perfumowany..