Jaki macie plan na Waszego Y-ka ?:)

Maxxxx

Zadomawiam się
Panowie i Panie,

jaki macie plan na auto, tzn jak długo planujecie nim jeździć, bo pewnie jakieś założenia wstępne każdy ma w głowie:)
Chodzi mi o to czy do końca leasingu i koniec?
Do końca ogólnej gwarancji (4 lata) czy na silnik i baterie (8 lat) a może dłużej ?
Czy może jak degradacja będzie postępować szybciej niż zakładaliście to będziecie się pozbywać nawet w trakcie leasingu ?

Moje wstępne założenie jest takie, że leasing na firmę na 2 lata, później przekazanie go na cele prywatne i tu 6 lat trzeba czekać żeby wycofanie nie skutkowało obowiązkiem zapłaty podatku dochodowego i Vatu, inaczej sprzedaż będzie stanowiła przychód z działalności:) Jako że i tak będę się ładował w 90% prądem z domu, to kosztów tegoż ładowania nie "wrzucę" w firmę, a więc nie potrzeba mi mieć dłużej auta niż leasing w firmie. Tylko czy znajdę kupca prywatnego na auto 8 letnie bez gwarancji? :unsure:

Z drugiej strony, jak sprzedam (szybciej) to coś i tak od razu kupię, a więc może jednak się nie przejmować (podatek,Vat) i nie "wyciągać" auta z firmy.

Lupus

Posiadacz elektryka
Tylko czy znajdę kupca prywatnego na auto 8 letnie bez gwarancji? :unsure:
Bez problemu. Pierwszy właściciel, pierwsza rejestracja w Polsce.
Zobaczymy jak będzie z bateriami, ale LFP mają być długowieczne, ok 2000 cykli, to prawie milion kilometrów.

Moje wstępne założenie jest takie, że leasing na firmę na 2 lata, później przekazanie go na cele prywatne i tu 6 lat trzeba czekać żeby wycofanie nie skutkowało obowiązkiem zapłaty podatku dochodowego i Vatu, inaczej sprzedaż będzie stanowiła przychód z działalności:)
Jest chyba jakaś furtka z darowizną auta osobie z rodziny, po wykupie z leasingu.

krzyss

Pionier e-mobilności
Panowie i Panie,

jaki macie plan na auto, tzn jak długo planujecie nim jeździć, bo pewnie jakieś założenia wstępne każdy ma w głowie:)
Chodzi mi o to czy do końca leasingu i koniec?
Do końca ogólnej gwarancji (4 lata) czy na silnik i baterie (8 lat) a może dłużej ?
Czy może jak degradacja będzie postępować szybciej niż zakładaliście to będziecie się pozbywać nawet w trakcie leasingu ?

Moje wstępne założenie jest takie, że leasing na firmę na 2 lata, później przekazanie go na cele prywatne i tu 6 lat trzeba czekać żeby wycofanie nie skutkowało obowiązkiem zapłaty podatku dochodowego i Vatu, inaczej sprzedaż będzie stanowiła przychód z działalności:) Jako że i tak będę się ładował w 90% prądem z domu, to kosztów tegoż ładowania nie "wrzucę" w firmę, a więc nie potrzeba mi mieć dłużej auta niż leasing w firmie. Tylko czy znajdę kupca prywatnego na auto 8 letnie bez gwarancji? :unsure:

Z drugiej strony, jak sprzedam (szybciej) to coś i tak od razu kupię, a więc może jednak się nie przejmować (podatek,Vat) i nie "wyciągać" auta z firmy.
Jezdzic i sie nie przejmowac. Jak masz sie zastanawiac co zrobisz za 8 lat to lepiej nie kupuj ;)

Michal

Moderator
Jezdzic i sie nie przejmowac. Jak masz sie zastanawiac co zrobisz za 8 lat to lepiej nie kupuj ;)
Najlepiej nic nie kupuj ;)

zibizz1

Pionier e-mobilności
2 lata dotacja. Potem wszystko się może zdarzyć. Jak przed tym czasem uda się kupić większy to może zostanie dłużej. Jak się nie uda wymienię na większy jak będzie co kupić większego. Myślę o kia ev9 ale ma źle drzwi. X brak kierunkowskazów, żona nie będzie jeździć. Nio es8, rivian r1s brak polskiej dystrybucji. Długi Id buzz może za 2 lata będzie. A może Teslabus jeśli będzie miał osiągi jak Tesla.

radioaktywny

Pionier e-mobilności
Zmieniam auta co 2-3 lata. Zapewne będzie tak i tym razem. Co będzie jeździć za 2-3 lata zobaczymy. Jestem ciekaw nowych marek, modeli i ich możliwości.

Maxxxx

Zadomawiam się
Bez problemu. Pierwszy właściciel, pierwsza rejestracja w Polsce.
Zobaczymy jak będzie z bateriami, ale LFP mają być długowieczne, ok 2000 cykli, to prawie milion kilometrów.

Jest chyba jakaś furtka z darowizną auta osobie z rodziny, po wykupie z leasingu.
Ja mam zamówionego LR, a więc zobaczymy jak to będzie z degradacją. Na plus u mnie że nie robię przebiegów większych jak 15k rocznie :)

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Last edited: