Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?

Grzesiek

Pionier e-mobilności
O, a mogą raportować coś więcej? Niż poziom naładowania? Bo naładowanie baterii z wallboxa webasto wygląda obiecująco. Jest tam też poziom górny baterii i ilość energii brakującej. Więc prawie wszystko.
Poza przebiegiem. Ale to już na 99% musiało by być od auta.
Sterowanie mocą z PV to bardzo dużo wallboxów ogarnia. Nawet tanich.
Początkowo chciałem Heidenburg wallbox, bo były nie drogie i w pełni sterowalne modbusem tcp lub rtu.

vwir

Pionier e-mobilności
Zależy od auta. Mach-E raportuje nawet czy poszczególne drzwi są zamknięte i zaryglowane. Albo czy jest uzbrojony alarm. Prędkość, pozycję GPS i ch.. wie co jeszcze. Dużo tego jest.
Generalnie nie potrzebuję integrować auta z wallboxem, bo wtedy pewnie apka wallboxa zajmowałaby się tym do ilu % ładować auto, a ja nie chcę wchodzić w apkę wallboxa. Dlatego wolę gdy auto raportuje do HA i to HA się wszystkim zajmuje.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Ja mam inne podejscie. Ogólnie większość składowych mojego domu działa samo - niepodlegle, jeśli ma taką możliwość. Jedynie swoje stany przekazuje do głównego systemu. Oczywiście w nim wszystkim można sterować. Ale gdyby coś się wydarzyło i system zaniemógł. To sterowniki same wiedzą co mają robić. Przynajmniej te które mogą. (w sumie tylko kilka takich).

Poza tym to co mówisz ma sens. Ale to już są szczegóły kto zarządza ładowaniem. Ważne są dane które można otrzymać.
Fajnie, że można od Forda coś uzyskać. To daje nadzieje, że inne marki też mogą mieć takie informacje.

Adams

Nowy na Forum
Cześć, śledziłem ten wątek jakiś czas temu, bo będę stawiał wall boxa i fotowoltaikę, wczoraj trafiłem na ciekawą aplikacje, która została stworzona do ładowania samochodów elektrycznych w czasie taniego prądu na giełdzie, ale można podpiąć do niej również falowniki kilku producentów i ładować samochód gdy pv produkuje prąd, a to wszystko przez darmową aplikacje bez drogich rozwiązań. Aplikacja nazywa się Gridio, słyszeliście o czymś takim?

tomA

Posiadacz elektryka
Cześć, śledziłem ten wątek jakiś czas temu, bo będę stawiał wall boxa i fotowoltaikę, wczoraj trafiłem na ciekawą aplikacje, która została stworzona do ładowania samochodów elektrycznych w czasie taniego prądu na giełdzie, ale można podpiąć do niej również falowniki kilku producentów i ładować samochód gdy pv produkuje prąd, a to wszystko przez darmową aplikacje bez drogich rozwiązań. Aplikacja nazywa się Gridio, słyszeliście o czymś takim?
nie slyszalem ale wlasnie zainstalowalem i wyglad ciekawie. polaczylem z moim falownikiem i bede testowal jak wyjdzie slonce ;-) poki nie ma taryf dynamicznych to tylko do ładowania ze słonca się przyda ale funkcjonalność mega jak kiedys będą taryfy dynamiczne - fajny interfejs i ciekawie to wyglada

adamusek

Posiadacz elektryka
dla ludzi na starych zasadach taryfy dynamiczne nie mają sensu

adamusek

Posiadacz elektryka
Ja jeszcze 12 lat jak nic nie wymysla