Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?

nabrU

Moderator
Problemem jest bilansowanie międzyfazowe. Teraz produkcja dochodzi mi do 4 kW więc jakieś 1300w na fazę. Przy ładowarce 2.3 kW zawsze będzie konsumpcja z sieci. Gdyby dało się ograniczyć sytuacja byłaby zupełnie inna
W Energa teraz to liczą godzinowo, czyli oszukują ale mniej. Takie jajeczko częściowo nie świeże
Lepsze to niż poprzednio.

Same problemy z tej trójfazówki macie ;)

Bronek

Pionier e-mobilności
Za to możemy szybciej ładować i trochę swobodniej dystrybuować moc na inne prądożerne zabawki. Taki Leaf z jedej fazy brał praeue 32 A to trzeba by bylo uważać by czasem czegoś jak piekarnik z jakuzy czy sauną z nim nie spiknąć
W 3 fazach większa swoboda

nabrU

Moderator
W 3 fazach większa swoboda

Po trosze to prawda, ale z zabezpieczeniem 100A na jednej fazie nie widzę tu u siebie problemu ;)

IMG_20221217_111940.jpg

Bronek

Pionier e-mobilności
Skoro mamy licytacje, to Tesla będzie zawiedzina z tej jednej 7 kW to nie 11.kW z 3 f
Do tego kabelki trzeba grubsze itd.
Wole jednak te 3. Zawsze jak jedna padnie to dwie zostają..

pmlody

Pionier e-mobilności
Po trosze to prawda, ale z zabezpieczeniem 100A na jednej fazie nie widzę tu u siebie problemu ;)

View attachment 8846
U was to się nie liczy. Jak wywali bezpiecznik to całej ulicy a kable są 150 letnie w izloacji z papieru nasączonego gównem. I da się mieć mimo tego ładowarki, nie czeka się latami na przyłącze, nie to co w wielce oświeconej Polsce...

Michal

Moderator

nabrU

Moderator
Wole jednak te 3. Zawsze jak jedna padnie to dwie zostają..

Ja tam się nie licytuję @Bronek bo wiadomo, że 3 fazy lepsze. Tylko żal mi czytać jak Wy tam walczycie z 'systemem' :oops:

No no, w tym UK to ledwo sobie radzą z energią ;)

Kolega @pmlody musiał się naoglądać kanału 'Ruch Oporu - Elektryk w UK' na YT ;) a tam specyficzne info leci.

pmlody

Pionier e-mobilności
Kolega @pmlody musiał się naoglądać kanału 'Ruch Oporu - Elektryk w UK' na YT ;) a tam specyficzne info leci.
Oczywiście że tak. Mimo tego, macie ładowarki, a my obietnice.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja tam się nie licytuję @Bronek bo wiadomo, że 3 fazy lepsze. Tylko żal mi czytać jak Wy tam walczycie z 'systemem' :oops:

Musze Ci pokazać wzory obliczeń oplat stałych. Jak zobaczy to np przeciętny emeryt, to od razu nabiera takiego szacunku do energi, i jak do Księdza po kazaniu. Niewiele wynika z tego, ale za to jakie jest tajemnicze!

Bronek

Pionier e-mobilności
Słowo się rzekło...
A oto jedna strona z pisermka skierowanego do mojej 90 letniej mamy i stuletniego taty.
Będzie tego razem z regulaminem kilkadziesiąt stron.
Niech sobie dziadkowie przeanalizują i podejmą jedyną słuszną decyzję. Inne strony są równie sympatyczne w odbiorze. Jasne i przejrzyste.
Mają się zapoznać z ofertą i zaakceptować telefonicznie lub poprzez e-booka. Ojciec dlatego tak długo żyje, bo czeka na takie chwile, lubił krzyżówki to to jak znalazł dla stulatka.

20230211_061106_copy_1024x1421.jpg

Last edited: