Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?

Bronek

Pionier e-mobilności
Energa u nas jak nigdy się lekkko zamuliła .Niestety zawsze byl odczyt i fv co 2 miesiące teraz ich przycięło .
Doszla mi pompa ciepła , a ta żre ok 800 do 1000kwh/mc w zimie. W roku wpierdzieli ponad 1/3 produkcji. To koszt lekko mniejszy niż gazu , bo ten gaz ma rok ochronny .
Ponieważ u nas ceny i przewidywania są polityczne , to niczego nie można przewidzieć .
Dlatego 20 latkom chcacym co osiągnąć w życiu a nie tył egzystować , mówię uczcie się dzieci języków i wypierdzielajcie z stąd , bo szkoda czasu na liczenie że będzie "perspektywicznie" tak jak było niedawno lub lepiej w najbliższym czasie . I to chyba nawet trzeba dalej niż zza Odrę ?

PePeL

Zadomawiam się
Tylko powiedz gdzie, bo chyba na całym zachodzie przechodzą na ręczne sterowanie wszystkim z góry. Na południu podatkami łupią ile wlezie a Rumunia też jakoś mnie nie pociąga.

nabrU

Moderator
Tylko powiedz gdzie, bo chyba na całym zachodzie przechodzą na ręczne sterowanie wszystkim z góry.

Jakieś przykłady bo nie wiem o czym mowa...

tomA

Posiadacz elektryka
Nie będzie, bo jest w PGE. A PGE używa bilansowania wektorowego. Nie wprowadzaj w błąd.

Czekaj czekaj, żebyś się nie zapędził. Sprawdź w liczniku w C.80.0 czy masz napisane ferraris czy nie. Raczej masz ferraris, bo PGE tak ustawia liczniki. To oznacza, że masz bilansowanie wektorowe. Czyli PGE zsumuje wszystko co produkujesz (na wszystkich fazach), zsumuje wszystko co pobierasz (na wszystkich fazach) i dopłacisz albo oddasz różnicę. Ja tak ładuję leafa na jednej fazie, a produkuję na trzech fazach. Bilansuje się na zero.
Nie znalazłem tego C.80.0. No i sprawdziłem jak przy obciążeniu fazy 3 (bez instalacji PV ) w tym momencie wykazuje ze pobiera prąd (1.7.0) mimo iż na dwóch fazach z PV miałem nadprodukcje i oddawałem do sieci (2.7.0). Czyli bilansowanie wektorowe i godzinowe musi odbywać się pewnie na poziomie operatora po odczytach. Tak przynajmniej mi się wydaje 🤔

Ok. Znalazłem te c.80.0. I mam napis normal

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie znalazłem tego C.80.0. No i sprawdziłem jak przy obciążeniu fazy 3 (bez instalacji PV ) w tym momencie wykazuje ze pobiera prąd (1.7.0) mimo iż na dwóch fazach z PV miałem nadprodukcje i oddawałem do sieci (2.7.0). Czyli bilansowanie wektorowe i godzinowe musi odbywać się pewnie na poziomie operatora po odczytach. Tak przynajmniej mi się wydaje 🤔

Ok. Znalazłem te c.80.0. I mam napis normal
nie masz międzyfazowego , najuczciwsza wersja to zliczanie na poziomie licznika . Normal oznacza że nie masz zliczania .
Dostawcy tłumaczyli , że liczniki mają atest . To ściema i dziwne bo swego czasu bywało że to loteria była , jedni mieli "normal" inni "ferraris" .
Niestey też mam normal.
Godzinowe zlicznie na ich poziomie coś tam leczy czasem nawet na naszą korzyść , ale to i tak nie jest to co powinno być
Zwykle ustawienie w liczniku, a problem znika , tylko to przerasta pojmowanie Prawa i Sprawiedliwości w tym Kraju

tomA

Posiadacz elektryka
nie masz międzyfazowego , najuczciwsza wersja to zliczanie na poziomie licznika . Normal oznacza że nie masz zliczania .
Dostawcy tłumaczyli , że liczniki mają atest . To ściema i dziwne bo swego czasu bywało że to loteria była , jedni mieli "normal" inni "ferraris" .
Niestey też mam normal.
Godzinowe zlicznie na ich poziomie coś tam leczy czasem nawet na naszą korzyść , ale to i tak nie jest to co powinno być
Zwykle ustawienie w liczniku, a problem znika , tylko to przerasta pojmowanie Prawa i Sprawiedliwości w tym Kraju
👍🏼 Zjebane i posrane to jak wszytsko w tym kraju…. Trzeba się okombinowac żeby wyjść na swoje….

vwir

Pionier e-mobilności
👍🏼 Zjebane i posrane to jak wszytsko w tym kraju…. Trzeba się okombinowac żeby wyjść na swoje….
W PGE i normal? To niezbyt częsta praktyka. Godzinowe i tak to wyrówna, ale mimo wszystko…
Dotychczas słyszałem tylko o jednym takim przypadku. Gość pisał jakieś pisma do PGE ale mu nie zmienili ustawienia. Ostatecznie zażądał wymiany licznika. Coś tam musiał za to zapłacić, ale nowy licznik już miał ustawione ferraris. Tylko wtedy nie było godzinowego, więc warto było walczyć. Teraz jeśli już jest bilansowanie godzinowe to chyba nie ma sensu, bo i tak się to wyrówna.

tomA

Posiadacz elektryka
W PGE i normal? To niezbyt częsta praktyka. Godzinowe i tak to wyrówna, ale mimo wszystko…
Dotychczas słyszałem tylko o jednym takim przypadku. Gość pisał jakieś pisma do PGE ale mu nie zmienili ustawienia. Ostatecznie zażądał wymiany licznika. Coś tam musiał za to zapłacić, ale nowy licznik już miał ustawione ferraris. Tylko wtedy nie było godzinowego, więc warto było walczyć. Teraz jeśli już jest bilansowanie godzinowe to chyba nie ma sensu, bo i tak się to wyrówna.
Dokładnie. Nie chce mi się tracić czasu już na takie rzeczy. Szkoda ze niesprawdzilem przed wymiana na ten nowy kilka dni temu. Miał bym odniesienie.

adamusek

Posiadacz elektryka
Mogę załatwić za 3,5k :) - oficjalna dystrybucja. Zdecydowanie zmienia to okres zwrotu w porównaniu do 2,8k Teslowego. Różnica niewielka.
A jeżeli chodzi o falownik to też raczej nie przepłaciłem, instalacja na Froniusie ze SmartMeterem po 4k za kW. Sąsiad drożej płacił za Huwawei bez SmarMetera.
Myślę że mało kto założył w tej cenie PV w tamtym roku.
Nie mam w zwyczaju przepłacać .. rozpoznanie rynku , oferty, negocjacje itp. Można kupę pieniędzy zaoszczędzić.
@viallos Cześć nadal masz dojście do lepszej ceny Wattpilota ??

Last edited:

Najnowsze dyskusje