Jaki wallbox

bano92

Zadomawiam się
Teslowy dziala fajnie. Dobrze by bylo zeby mial podlaczenie do netu, ale nie jest niezbedne.
Czy w samochodzie mogę ustawić godziny w których ma się ładować?
Albo np przed dłuższą trasą mogę ustawić, żeby naładował się do pełna np dopiero na godzinę 7:00? (Żeby nie stał z pełną przez noc)
:)

daniel

Señor Meme Officer
Czy coś nowego się pojawiło na rynku wallbox? Brać wallbox od Tesla czy coś innego? Nie potrzebuję w nim żadnych bajerów, będzie zamontowany w garażu podziemnym.

rm-rf

Nowy na Forum
Podbije z zapytaniem. A jaką opinię mieli byście o tym wallbox? https://ebay.us/m/PXsV5T
Z tego co ja widzę:
1. Przejrzysta konstrukcja możliwa do serwisowania
2. MQTT i OCPP
3. Firma pokazuje co jest w środku i można sobie wyobrazić jakość użytych jaki
Minusy:
1. Niby firma istnieje od 2020r. (Wg tego co znalazłem) ale internetowi nie ufam
2. Ciężko znaleźć jakieś opinie o nich
3. Sprzęt wygląda jednak jak składany ręcznie -może to być i plus i minus

rm-rf

Nowy na Forum
@Anton wygląd to kwestia gustu - a ja gustu nie mam więc mi to najmniej przeszkadza ;)
Chociaż ja mam bardziej awersję do obłości i ściskania elektroniki w jak najmniejszej obudowy - pewnie to też produkowane w chinach ale jakaś niemiecka firma się pod tym podpisuje. Niemieckie nie znaczy lepsze, ale mam większe zaufanie do produktów podpisanych normami EU niż normami China Electronic.
Co do zepsucia się - zależy co - na pierwszym planie widzimy
- stycznik modułowy 40A - pewnie z 15$
- Kontroler EV - tu akurat tego konkretnego nie widziałem ale cena od 100$ do 500$ w zależności od firmy i wersji
- Trochę kabelków
- Moduł licznikowy z wyświetlaczem i dostępnością faz?
I to w sumie tyle tak na prawdę. Wallbox to nie rakieta kosmiczna i dziwią mnie trochę te ceny rzędu kilku tysięcy PLN. Akurat ten cenowo bije chyba wszystkie inne na łeb - za 850zł wallbox z MQTT, rfid i 22kW - chętnie bym znalazł alternatywę do tego gdzie będę w stanie zobaczyć jak to wygląda wewnątrz (choć by na fotach) i z obsługą czegokolwiek innego niż Tuya by móc to spiąć z HA po ludzku.