Jaki zasięg wyświetla Wam się w waszych TM3?

bwegner

Zadomawiam się
Co ciekawe kiedyś przesuwając suwak w aplikacji można bylo zobaczyć ile km bedzie przy danym poziomie naładowania. Teraz tego nie ma.
Teraz trzeba naładować aby wiedzieć.
Taka funkcja nadal występuje np. aplikacji Tessie.
Lub TeslaFi. Moim zdaniem to samo uzyskasz dzieląc aktualny wyświetlany zasięg przez procent naladowania baterii (dzielisz liczbę dostępnych km przez liczbę 0.85 jeśli poziom naładowania to 85%).

bwegner

Zadomawiam się
no właśnie, wszyscy się skupiają na tym jaki zasięg auto pokazuje, a czy sprawdzacie ile z tego przejezdzacie? przecież to zależy wyłacznie od tego jak uzywamy pedału przyspieszenia
Zależy też od felg, poziomu napompowania opon, faktu włączenia rekuperacji, użycia klimy, szybkości jazdy itd itp. Natomiast w moim przypadku zasięg wświetlany jest bardzo zbliżony do rzeczywistego (nie liczący jazdy 140 po autostradzie)

Bronek

Pionier e-mobilności
Po pewnym czasie takie zabawy ma się już gleboko w... ., bo zasieg zależy od tylu czynnikow, że nawet stopien degradacji nie bywa tym najważniejszym.
Jesli kogos to bawi jak jazda na kropelce to OK, ale to akurat margines kierowcow. Szkoda zdolnosci Tesli...

nabrU

Moderator
Z ładowarkami w BE nie ma problemu. Kraj mniejszy od PL a mają ok. 20 lokalizacji z sensowną ilością SuC (min. 12 ładowarek). Jest też sporo innych operatorów ładowarek DC i słupków AC.

Ja osobiście się tam nie ładowałem, bo nie musiałem.

Jogur

Fachowiec
(...)
- średnie zużycie od początku eksploatacji Tesla pokazuje mi 225 Wh/mi czyli coś ok. 140 Wh/km
Jeździsz z górki, przyznaj się :)

Swoją drogą po krajowych to i starą eSką schodziłem na 160-165 Wh/km jednocześnie starając się nie tamowac ruchu. Ale średnia z 18kkm jaką miałem to ok 205 Wh/km

nabrU

Moderator
Jeździsz z górki, przyznaj się :)

Nie za bardzo, bo na południu UK to gór nie mamy w ogóle :p
Wystarczy że mam 70 mph na autostradach, na których i tak się ze względu na tłok i fotoradary szybciej nie da i już jest wynik, jaki jest.

Jacek 3

Zadomawiam się
Ze screena widać że ty ją ładujesz jeszcze przez 30min. Więc musisz podzielić liczbę wyświetlanych km przez poziom naładowania (w procentach) i wtedy otrzymasz poziom naładowania przy 100% :)
Znowu ładowałem się do 100 procent i przy okazji zrobiłem health test. Jak na 2 lata i 47000 km nieźle 😃

Attachments

• IMG_20231115_172741.jpg
    IMG_20231115_172741.jpg
    991,9 KB · Liczba wyświetleń: 79

slaveq

Pionier e-mobilności
Widzę, że nowa wersja Teslamate dodała wykres degradacji baterii. No to po 36 tyś i 2.5 roku użytkowania nie ma źle. Niestety ilość cykli jest przekłamana bo TM zainstalowałem dopiero przy około 10 tyś km.
1700144306235.png