Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

Michal

Moderator
Administracja mi odpisala ze moc jaka moga podlaczyc to 3,7 KW. Jak patrze na stronie 9 to nie widze w ogole takiej opcji. Czy to oznacza ze wall connector nie obsluzy takiej mocy?
  1. Jak to nie widzisz na 9 stronie - przecież jest napisane jak wół, że dla jednej fazy i 16A odda właśnie 3,7 kW
    jak_wol.JPG
  2. Możliwą moc powinien określić elektryk od przyłącza, czyli jakiegoś Eon/Enea/PGE/Tauron... Jak ja przymierzałem się do montowania ładowarki w garażu podziemnym, to kazali mi sprawdzić, czy przyłącze budynku wytrzyma, zamontować tam oddzielny licznik, bezpieczniki i pociągnąć sobie kabel od głównej skrzynki do miejsca postojowego. Weź od nich namiar na elektryka, który ich obsługuje i pogadaj z nim bezpośrednio. Jestem pewny, że zapytali go jaką moc możesz podłączyć do istniejącej infrastruktury w garażu...

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Tylko po co mu wallbox jak będzie ładował z taką niską mocą? Chyba że dla wygody, to Ok.
Pstryczek jest w tej darowanej, więc jeśli to ma być jadna faza Wallbox 3 fazowy jest bez sensu.
Ps zawieszajac na ścianie to małe evse od Tesli otrzymujemy Wallbox :)

3skowy

Zadomawiam się
Możliwą moc powinien określić elektryk od przyłącza, czyli jakiegoś Eon/Enea/PGE/Tauron... Jak ja przymierzałem się do montowania ładowarki w garażu podziemnym, to kazali mi sprawdzić, czy przyłącze budynku wytrzyma, zamontować tam oddzielny licznik, bezpieczniki i pociągnąć sobie kabel od głównej skrzynki do miejsca postojowego. Weź od nich namiar na elektryka, który ich obsługuje i pogadaj z nim bezpośrednio. Jestem pewny, że zapytali go jaką moc możesz podłączyć do istniejącej infrastruktury w garażu...
Kojarzysz może ile Cię taka zabawa kosztowała? Też próbuję w wielorodzinnym doprowadzić sobie 11kW albo chociaż gniazdko zwykłe, bo takto będę skazany na ładowanie się na publicznych ładowarkach, a tego bym nie chciał. Zgodę od spółdzielni mam, ale dzwoniłem chyba do 5 elektryków w Wawie i albo nie chcą się podjąć (bo mówią, że policzą i oddzwonią i nie odbierają później), albo mówią, że wcale nie robią.

Pytanie też jak droga jest taka modernizacja - wynajmuję mieszkanie i nie wiem czy bardziej nie opłaca mi się kilka miesięcy poładować na publicznych.

Bronek

Pionier e-mobilności
Bo chyba robicie podstawowy błąd... Mowicie /wnioskujecie o "ladowarkach" evse i wallboxach itp..
Proście o gniazdo opomiarowane 3 fazy o np zabezpeczeniu 32A lub 16A do podłączenia samochodu elektrycznego
Potem sobie z tego zrobicie straszne nieznane i przerażające terminy w stylu montaż WALLBOXA. Na stronie elektrowozu ludzie co kręcą sie juz wokół tematu nie bardzo czasem łapią temat a tu ma go pojąć Pan Mietek ze Wspólnoty co boi się elektryka w garażu ? Nawet jak on będzie przychylny to ma Panią Krysię i Janusza, któremu już niuansów nie wyjaśni

Michal

Moderator
Nie zrobiłem w końcu tego, bo kupiłem dom :p
Spytaj spółdzielnie jakiego mają elektryka - niech Ci dadzą kontakt do niego - może się podejmie.

Zgadzam się z @Bronek - zacznij od rozmowy o sile w garażu, w dopiero później przy spotkaniu powiesz o wallboksie jeśli taki montujesz, albo jeśli masz EVSE, to nic więcej nie potrzebujesz.

krzyss

Pionier e-mobilności
Tylko po co mu wallbox jak będzie ładował z taką niską mocą? Chyba że dla wygody, to Ok.
Nie trzeba nic wyciagac, wisi sobie na scianie i laduje tylko twoje auto.

3skowy

Zadomawiam się
Mowicie /wnioskujecie o "ladowarkach" evse i wallboxach itp..
Proście o gniazdo opomiarowane 3 fazy o np zabezpeczeniu 32A lub 16A do podłączenia samochodu elektrycznego
Ja dokładnie tak chcę i o to proszę! Nie będę montował EVSE na nieswoim miejscu parkingowym ;) 3 fazy, albo nawet zwykłe gniazdko potrzebuję i sobie już Juice Boostera będę podpinał :)