Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

Olecki

Pionier e-mobilności
I bardzo dobrze zrobiłeś. Jednak producenci, którzy tworzą EVSE zgodnie z normami nie mogą tych zabezpieczeń nie instalować - bo wtedy byli by niezgodni z normami :) A nie wszyscy zrobią tak jak Ty. Większość jak się dowiaduje ile kosztuje różnicówka DINowska typu B, to dziwnie im się mina zmienia :D
Mogą nie instalować zabezpieczeń, wpisują w instrukcji że można używać tylko jeśli obwód jest zabezpieczony i są kryci. Czasami mogą dać najtańszą różnicówkę chroniącą przed prądem zmiennym z instalacji domu. Sam mam wallboxa w takiej wersji, bez zabezpieczeń mimo iż w obudowie ma dedykowane miejsce DIN na montaż różnicówki i/lub licznika.

elveh

Posiadacz elektryka
Mogą nie instalować zabezpieczeń, wpisują w instrukcji że można używać tylko jeśli obwód jest zabezpieczony i są kryci. Czasami mogą dać najtańszą różnicówkę chroniącą przed prądem zmiennym z instalacji domu. Sam mam wallboxa w takiej wersji, bez zabezpieczeń mimo iż w obudowie ma dedykowane miejsce DIN na montaż różnicówki i/lub licznika.
No tak - zgadza się. Tylko wtedy powinno to być bardzo wyraźnie oznaczone. Wtedy to nie bedzie tak naprawdę EVSE w rozumieniu IEC-61851, tylko jakieś tam.. urządzenie elektryczne. Natomiast wracam do tego, że dokumentacja wielu produktów jest bardzo uboga i klienci nie rozumieją tak naprawdę czym się te produkty różnią. Nie rozumieją też skąd biorą się ceny tych lepszych produktów - zestawiając je z cenami takich właśnie, sorry za zwrot, ale jednak - wydmuszek. Samo zewnętrzne pudełko nic przecież nie powie.

Najgorsze jednak w tym wszystkiem jest to że zabezpieczeń to akurat zwykle większość nie zobaczy aż do tego 1 na x.. przypadków, kiedy by się jednak przydało :(

Inne funkcje - kontrola dostępu, dynamiczne zarządzenie mocą, aplikacja - to przynajmniej faktycznie widać od razu.

Olecki

Pionier e-mobilności
No tak - zgadza się. Tylko wtedy powinno to być bardzo wyraźnie oznaczone. Wtedy to nie bedzie tak naprawdę EVSE w rozumieniu IEC-61851, tylko jakieś tam.. urządzenie elektryczne. Natomiast wracam do tego, że dokumentacja wielu produktów jest bardzo uboga i klienci nie rozumieją tak naprawdę czym się te produkty różnią. Nie rozumieją też skąd biorą się ceny tych lepszych produktów - zestawiając je z cenami takich właśnie, sorry za zwrot, ale jednak - wydmuszek. Samo zewnętrzne pudełko nic przecież nie powie.
Takie czasy - Cena Czyni Cuda. I to nie tylko przy zakupie elektroniki ale praktycznie wszystkiego. Nawet najprostsze rzeczy - ile osób odróżnia żółty ser od wyrobu seropodobnego? Masło 82% od 62%? Jak się nie interesujesz tym co kupujesz to nie będziesz wiedział skąd się bierze różnica w cenie i jakie to ma skutki.

elveh

Posiadacz elektryka
Mam w rozdzielnicy zabezpieczenie typ A. Czy w takim razie potrzebuję jeszcze typ B? Np. w tej cegle Khons?
Jeśli Khonos poprawnie działa w zakresie monitoringu upływności prądów stałych to już nie.
Poza tym gdybyś chciał mieć samodzielne zabezpieczenie po stronie rozdzielnicy, to w takim wypadku samo B by wystarczyło.

Ważne by starać się by ta cegiełka nie zalegała na ziemi i nie łapała wilgoci. ICCB zwykle mają IP67 i teoretycznie nie powinno się tak dziać, jednak z czasem problemem stają się dławice i tamtędy dostaje się wilgoć, której potem ciężko odparować. Najbardziej trzeba o to dbać zimą, bo wtedy w garażach pojawia się solanka błota zmieszanego z solą drogową. Objawy takiej wilgoci w środku to np. samodzielne wyzwalanie się zdarzeń typu stop/start w urządzeniach.

o_0

Zadomawiam się
Hej. Temat dla mnie nowy i potrzebuje waszej opinii.
Mam w garażu Red 400V/16A i waham się między WC Tesli, a jakimś przenośnym ustrojstwem. Czy jest jakaś poważna różnica między np. tymi opcjami? Poza tym, że WC jest nieprzenośne, a Juice booster droższy... Garaż jest pod ziemią, więc kontrola z apki, wifi itp mnie nie interesują - ma się ładować z min. mocą 6kW i być bezpieczne.
  1. ZENCAR, 400€
  2. Juice booster 2, +2 wtyczki na 400V i 230V, 750€
  3. KHONOS, 440€
  4. Tesla WC, 500€+montaż
  5. Tesla Corded Mobile Connector, 725€

Dzięki!
Zamykając mój wątek, kupiłem Tesla Corded Mobile Connector. Bez kombinowania i szukania alternatyw. Ma to co potrzebne, czyli CEE16/type2 i 11kW, a do tego pstryczek elektryczek do odłączania od tesli.
Kupiłem z włoskiej strony Tesli za 589€ (link). Dostawa tylko na terenie Włoch, ale, że kolega właśnie tam był na ferie, to mi przywiózł :)

tomA

Posiadacz elektryka
Zamykając mój wątek, kupiłem Tesla Corded Mobile Connector. Bez kombinowania i szukania alternatyw. Ma to co potrzebne, czyli CEE16/type2 i 11kW, a do tego pstryczek elektryczek do odłączania od tesli.
Kupiłem z włoskiej strony Tesli za 589€ (link). Dostawa tylko na terenie Włoch, ale, że kolega właśnie tam był na ferie, to mi przywiózł :)
no i pięknie(y). szkoda ze takiego czego w pl nie mozna kupic za taką kasę.

daniel

Señor Meme Officer

zibizz1

Pionier e-mobilności

elveh

Posiadacz elektryka
Właśnie zauważyłem, że wallbox GreenCell ma przecenę na Allegro Days: 1586,99 zł.

W sumie to wygląda podejrzanie podobnie do Green WallBox.
Czy to nie jest produkowane przez kogoś innego i tylko logo jest doczepione?
Zgadza się.

Nanjing shenqi electronic technology
z Nanjing City, Jiangsu

Marka handlowa - Besen