Przeklejam z małymi edycjami z mojego wątku na forum Tm3 z wyprawy przez Rumunię i Bułgarię do Istambułu, którą popełniłem tydzień temu:
Na Słowacji:
- GreenWay (np 120kW chyba x4 jest w Preszowie) jak masz abonament to gwarantują polskie ceny)
Węgry
- na dziś SC darmowe po drodze,
- z płatnych także MOL Plugee
Rumunia:
- Mol Plugee (także Węgry) - nie testowałem, ale były w sensownych lokalizacjach przy trasie i w miastach
- e-Charge (problematyczny - w Deva za 4 podejściem załadowałem, ale w innym miejscu przy granicy z BG w Ruso już wcale) - wada - trzeba załadować konto do ok 100 PLN (100 badziewiaków) i nie zacznie ładować jak nie ma 30 ich badziewiaków na koncie
- EvConnect - umożliwiał darmowe ładowanie w Oradei i zdaje się kilku innych miejscach - będąc w RO trzeba założyć konto w google i z tego konta da się pobrać i używać tą apkę. Sporo ładowarek wszędzie z tego co pamiętam
Bułgaria:
- Fines Charge - bardzo dobra sieć, super szybkie ładowarki również na wybrzeżu - Słoneczny Brzeg, Okolice Burgas, Primorsko oraz na granicy z Rumunią
- Eldrive - aplikacja Shell - miałem 2 ładowania trafione na 3 - jednia była w apce zielona jak jechałem a jak do niej przyjechałem to była martwa - co było już widoczne w apce żeby być uczciwym.
W Bułgarii zdaje się Kauflandy mają ładowarki często za darmo.
Turcja:
- ZES - tu działa uruchomienie ładowania z apki
- ESRJ - tu cyrk z dzwonieniem na info linię, dostanie linka do płatności pre-paid i wtedy zdalnie uruchamiają. Traktować jako awaryjną. Można odebrać kluczyk u nich w biurze w Istambule...
Koniecznie mieć lokalny telefon (miałem vodafone 20GB Internet, nielimitowane rozmowy) bo nawet cięzko apkę uruchomić żeby nie zjadło kilkuset PLN z roamingu poza UE.
Nie próbowałem ale plugsurfing sporo sieci łączy w BG i RO. Nic nie działa w TR z takich wynalazków, pewnie dlatego iż oni nie mogą sprzedawać kWh a tylko czas...