Jakie ogniwa siedzą w mojej Tesli?

Michal

Moderator
Masz w opisie na dokumentach rejestracyjnych taki kod 3-4 znakowy i to opisuje użyta baterię.
Jeśli kupiłeś w drugim półroczu 2021, to najprawdopodobniej LG.

Michal

Moderator
U mnie to wyglądało tak (E3D):
Screenshot_20211228-223408_Drive.jpg

, i z tym napisem + "Tesla" idiesz do google, np "E3D Tesla".

Michal

Moderator
Spoko, to są ogniwa LG, 77kWh użytecznej pojemności zamiast 73, ale trochę niższe moce ładowania. Będziesz zadowolony ;)

swierszczyk18

Zadomawiam się
Dobrze wiedzieć, dzięki :)
Właściwie to ładuje się w domu wallbox tesli lub 10 km od domu na darmowej ładowarce 11kw, więc prędkość nie ma dla mnie takiego znaczenia. Tylko trochę szkoda że prąd zmiennych max 11kw może łykać :/

Michal

Moderator
Podobno też niższa degradacja i lepsze zachowanie w niskich temperaturach ;)

Michal

Moderator
Ja mam ustawione 60%, a jak potrzebuję więcej to przestawiam. Na początek proponuję Ci ustawienie 90%, bo pewnie na początku będziesz jeździł więcej. Może zdarzy Ci się wyskoczyć gdzieś na autostradę ze znajomymi, a wtedy przydaje się duże naładowanie ;) W przyszłości, jak już się wyszalejesz, to sobie zmniejszysz ;)
Tak jak ktoś już pisał w innych wątkach - nie przejmuj się tym i ustaw sobie jak chcesz w obrębie "daily" i też będzie ok.

gim-kg

Pionier e-mobilności
I ładować do 80 czy 90% ?
80%, przy bodajże 85% jest zmniejszona rekuperacja i trochę się inaczej jeździ. Samochód słabiej hamuje po odjęciu pedału przyspieszenia.
Na poziomej kresce obok prędkościomierza masz rekuperacje po lewej stronie, a przyspieszenie po prawe. Jeżeli pojawiają się kropki na którymś końcu to dana funkcja jest ograniczona.
Ja do codziennego użytkowania trzymam baterie w granicach 40-80%. 40% jest na tyle bezpiecznie, że gdyby okazało się, że muszę gdzieś pilnie podjechać to zawsze będę mógł. Niestety najbliższa ładowarka DC oddalona jest ponad 40 km.