radioaktywny
Pionier e-mobilności
Wina opon. Ja mam Pirelli Scorpion całoroczne. Co prawda na zakrętach zachowują się dobrze, ale przy hamowaniu trzeba uważać, bo lubią miewać aquaplaning.
TM3 to nieco inny samochód. Ja nie miałem w swoim TMY podobnych przygód, jeździłem już w deszczu, samochód prowadzi się pewnie.To ciekawe, bo to niezła opona. Pewnie wersja dla EV ?
A jaki masz napęd, RWD czy AWD? W poprzednim samochodzie, co prawda o mniejszej mocy, miałem całoroczne Pirelli i nie miałem podobnych problemów.Wina opon. Ja mam Pirelli Scorpion całoroczne. Co prawda na zakrętach zachowują się dobrze, ale przy hamowaniu trzeba uważać, bo lubią miewać aquaplaning.
Opony fabryczne, napęd 2 silniki.Mi też zarzuca tyłem, a mam fabryczne continental sport contact. Tylko u mnie to wersja RWD
Aquaplaning, występuje niezależnie od napędu.Napęd AWD poprawia trakcję i stabilność na zakrętach, ale jak widać nie eliminuje całkowicie zjawiska aquaplaning. Kluczowa jest opona, letnie mają niższy i płytszy bieżnik, dodatkowo opona w naszych TMY jest szersza co zwiększa ryzyko. Z drugiej strony przy tak niskiej prędkości nic nie powinno się zadziać.
W podobnych warunkach zawsze w miarę możliwości warto zwrócić uwagę na płynność jazdy, bez nagłych ruchów kierownicą czy hamowania. Ponownie zastanawiam się nad oponą całoroczną. Obecnie jeżdżę na letnich Hankook Ventus S1 evo3 ev, tymczasem bez przygód.
Zdarzał mi się aqua, ale wtedy jak wjeżdzałem w duże kałuże, i to przy tylnym i przednim napedzie.Aquaplaning, występuje niezależnie od napędu.