Juniper jazda w deszczu - zarzucanie tyłu?

mikele

Zadomawiam się
To ciekawe, bo to niezła opona. Pewnie wersja dla EV ?
TM3 to nieco inny samochód. Ja nie miałem w swoim TMY podobnych przygód, jeździłem już w deszczu, samochód prowadzi się pewnie.
Z drugiej strony aquaplaning dotyczy każdego samochodu. Może się w pewnym warunkach zdarzyć, np. przy lekkim przyhamowaniu. W samochodzie z napędem na tylne koła może się pojawić szybciej niż w przednionapędowych.

inter

Pionier e-mobilności
Mam Hankook FlexClimate i testowałem przy duzych opadach deszczu. Skręt 60 stopni i mocno dodany gaz spowodował włączenie trakcji i lekko zarzuciło, ale to nic niebezpiecznego. W spokojnej jeżdzie zero efektów, jakie miałem na letnich Michelinach.

mikele

Zadomawiam się
Wina opon. Ja mam Pirelli Scorpion całoroczne. Co prawda na zakrętach zachowują się dobrze, ale przy hamowaniu trzeba uważać, bo lubią miewać aquaplaning.
A jaki masz napęd, RWD czy AWD? W poprzednim samochodzie, co prawda o mniejszej mocy, miałem całoroczne Pirelli i nie miałem podobnych problemów.

mikele

Zadomawiam się
Napęd AWD poprawia trakcję i stabilność na zakrętach, ale jak widać nie eliminuje całkowicie zjawiska aquaplaning. Kluczowa jest opona, letnie mają niższy i płytszy bieżnik, dodatkowo opona w naszych TMY jest szersza co zwiększa ryzyko. Z drugiej strony przy tak niskiej prędkości nic nie powinno się zadziać.
W podobnych warunkach zawsze w miarę możliwości warto zwrócić uwagę na płynność jazdy, bez nagłych ruchów kierownicą czy hamowania. Ponownie zastanawiam się nad oponą całoroczną. Obecnie jeżdżę na letnich Hankook Ventus S1 evo3 ev, tymczasem bez przygód.

inter

Pionier e-mobilności
Napęd AWD poprawia trakcję i stabilność na zakrętach, ale jak widać nie eliminuje całkowicie zjawiska aquaplaning. Kluczowa jest opona, letnie mają niższy i płytszy bieżnik, dodatkowo opona w naszych TMY jest szersza co zwiększa ryzyko. Z drugiej strony przy tak niskiej prędkości nic nie powinno się zadziać.
W podobnych warunkach zawsze w miarę możliwości warto zwrócić uwagę na płynność jazdy, bez nagłych ruchów kierownicą czy hamowania. Ponownie zastanawiam się nad oponą całoroczną. Obecnie jeżdżę na letnich Hankook Ventus S1 evo3 ev, tymczasem bez przygód.
Aquaplaning, występuje niezależnie od napędu.

inter

Pionier e-mobilności
Aquaplaning, występuje niezależnie od napędu.
Zdarzał mi się aqua, ale wtedy jak wjeżdzałem w duże kałuże, i to przy tylnym i przednim napedzie.
Przy jeżdzie drogą i omijaniu kałuż, nigdy.