Juniper SR LFP - czy to ma sens?

macieeq

Fachowiec
Podpisuję się pod pytaniem.
Swoją drogą Santander chamski w tej kwestii i nie wiem, czy warto robić deal na ten leasing...
U mnie wiadomość z czerwca od doradcy, który procesował mi leasing:
"Dzień dobry,
Firmy leasingowe nie wyrażają zgody na cesję praw z polisy. Również my. Należy wybrać zabezpieczenie w postaci weksla, które jest dedykowane dla osób finansujących zakup."

Każdy musi sobie sam odpowiedzieć czy warto, według mnie zdecydowanie tak. Nie wiem czego się obawiacie i w czym widzicie problem. Zawsze można ich szukać, a jak szukacie, to znajdziecie 😉
no właśnie to "brak możliwości cesji polisy AC w SCM" odnosi się do sytuacji gdy mamy tam leasing i ubezpieczenie, czy również gdy mamy tylko leasing a ubezpieczenie przez zewnetrznego agenta?
Nie ma żadnej różnicy, po prostu nie wyrażają zgody.

margielm

Fachowiec
Swoją drogą Santander chamski w tej kwestii i nie wiem, czy warto robić deal na ten leasing...
trochę offtop ale... A to już każdy musi sobie policzyć sam, każdy ma inne wymagania i inną sytuację. Ale przy leasingu 0,99%, przynajmniej od strony finansowej, Mi się wydaje ze jest to "no brainer". ale są też te "niefiskalne koszty" które już każdy musi sobie wycenić sam. Ale ja, na ten moment, jestem zadowolony z SCM - nawet jak trzeba będzie robić ten weksel

Dominicue

Zadomawiam się
trochę offtop ale... A to już każdy musi sobie policzyć sam, każdy ma inne wymagania i inną sytuację. Ale przy leasingu 0,99%, przynajmniej od strony finansowej, Mi się wydaje ze jest to "no brainer". ale są też te "niefiskalne koszty" które już każdy musi sobie wycenić sam. Ale ja, na ten moment, jestem zadowolony z SCM - nawet jak trzeba będzie robić ten weksel
Kurde ale masz zaufanie do publicznej instytucji, że ktoś nie zrobi wała na Twój weksel?

Przyznam szczerze, że mój entuzjazm na leasing został ostudzony...

margielm

Fachowiec
Kurde ale masz zaufanie do publicznej instytucji, że ktoś nie zrobi wała na Twój weksel?
Rozumiem, ze chodzi ci o NFOŚiGW? Tak, mam. przecież te instytucje mają dostęp do wszystkich moich danych.. wiec jakbym nie miał chociaż odrobiny zaufania - to musiałbym pozbyć się obywatelstwa i uciekać z kraju. Czy jestem super zadowolony, ze mam taki weksel wystawiać? Nie, ale jednocześnie rozumiem czemu jest taki wymóg.

Dominicue

Zadomawiam się
Rozumiem, ze chodzi ci o NFOŚiGW? Tak, mam. przecież te instytucje mają dostęp do wszystkich moich danych.. wiec jakbym nie miał chociaż odrobiny zaufania - to musiałbym pozbyć się obywatelstwa i uciekać z kraju. Czy jestem super zadowolony, ze mam taki weksel wystawiać? Nie, ale jednocześnie rozumiem czemu jest taki wymóg.
Rozumiem wymóg ale do kwoty dotacji. Brak kwoty i nieograniczone zobowiązanie do przejęcia śmierdzą wałem na odległość

inter

Pionier e-mobilności
Rozumiem wymóg ale do kwoty dotacji. Brak kwoty i nieograniczone zobowiązanie do przejęcia śmierdzą wałem na odległość
A słyszałeś o takim wale, to się pochwal.

Dominicue

Zadomawiam się
A słyszałeś o takim wale, to się pochwal.
Np w październiku 2024 nfośigw zawiesił z dnia na dzień program dopłat Czyste powietrze. Wmówił go w marcu, czy kwietniu tego roku na dużo gorszych zasadach, nie dając szansy tym, co wykonali inwestycję pod wcześniejsze zasady.

Euronymous

Fachowiec
U mnie wiadomość z czerwca od doradcy, który procesował mi leasing:
"Dzień dobry,
Firmy leasingowe nie wyrażają zgody na cesję praw z polisy. Również my. Należy wybrać zabezpieczenie w postaci weksla, które jest dedykowane dla osób finansujących zakup."
Tu minęli się z prawdą. Leasing Stellantis wyraża zgodę.