Kable/ Przejściówki/ Ładowarka

Dawid1991

Zadomawiam się
Witam.
Chciałbym się zapytać jakie kable/przejściówki są dołączone w zestawie z samochodem.
Wiem oczywiście, że jest ładowarka i przejściówka do zwykłego gniazda 230V. Słyszałem również, że jest jakiś kabel aby podłączyć do mufy niebieskiej( kempingowej), 1-fazowej, ale tu już można ładować 7.4KW. Czy to prawda?
I czy jest jakaś przejściówka na 3-fazy? Czy trzeba kupować wallboxa?
A może można gdzieś znaleźć na allegro czy eBay jakieś złączki akcesoryjne?
Dzięki za odpowiedź.

Dawid1991

Zadomawiam się
Przyłącze mam małe narazie. Ale będę zwiększał . Myślałem coś ok. 30 KW.( Mam już dwa klimatyzatory, indukcję, C.W.U. na grzałkę i sporo sprzętu) Żeby na przyszłość było na pompę ciepła. Myślę, że to wystarczy.

Dawid1991

Zadomawiam się
Czyli w zestawie nie ma żadnego kabla, żeby ładować na 3-fazy? Jedyny sposób to zakup wallboxa albo jakiejś przenośnej ładowarki?

vwir

Pionier e-mobilności
Ja bym jednak pomyślał na wallboxem. 11kW ma ten plus, że jest równomierne obciążenie na 3 fazach. Sam mam przyłącze 25kW (zabezpieczenie 40A) i czasami ładuję leafa na 1 fazie 30A. Wtedy już trzeba myśleć, co jeszcze mam na tej fazie, żeby nie wywalić zabezpieczenia. A gdy ładuję mustanga 11kW to nie mam tego problemu. No i wallbox znacznie mniej się grzeje (czyli mniejsze straty ładowania) przy 11kW niż przy 7kW.

Szczerze mówiąc to pojęcia nie mam, co jest w zestawie. Muszę w końcu to rozpakować, bo za chwilę minie rok od odbioru auta, a ja nawet nie wiem, czy to co mi dali działa ;)

PeBruY

Zadomawiam się
W zestawie jest EVSE z dwoma wymiennymi końcówkami - na gniazdko 230V i gniazdko kempingowe (niebieskie).
Do tego jeszcze jest kabel Type2-Type2.

Sierek

Fachowiec
W Ustroniu Morskim jakiś czas temu spotkałem gościa z Waszym samochodem. Stał pod słupkiem bezradny, bo nie miał kabla Type2 - Type2. Miał za to EVSE 3 fazowe. Poratowalem go swoim kablem.

Jak widać chyba wyposażenie Mustangow w kable zależy od dealera?

vwir

Pionier e-mobilności
Ciekawe. Ja dostałem kabel type2 z autem (3f 16A). Może wyciągnął w domu, bo wpadł na genialny pomysł montażu wallboxa z gniazdem type2?

Sierek

Fachowiec
Nie, nie miał kabla od odbioru samochodu.
Był przekonany, że ma, a pierwszy raz się spotkał z sytuacja, że słupek nie ma kabla. Na dodatek był długi weekend majowy i "0" możliwości zdobycia kabla na miejscu.

Najnowsze dyskusje