KIA Charge

Tompor

Zadomawiam się
Razem z samochodem dostałem kartę KIA Charge. Nie aktywowałem, leży. Teraz po trzech miesiącach zacząłem się przyglądać tematowi. Na mapach stacji KIA Charge ceny na ładowarkach Greenway różnią się od tych podawanych przez Greenway ??? Czy ktoś używa i jakie macie doświadczenia. Wydaje się, że taka karta jest wygodna w Europie, a czy jest sensowna w Polsce?

Cav

Pionier e-mobilności
Cenowo nigdzie nie jest sensowna, bo raz że drogo za prąd, a dwa że dochodzi opłata za sesję.
Mooooże jak ktoś się mocno boi, że za granicą nie znajdzie ładowarki z roamingiem GW, albo uruchamianych inną posiadaną aplikacją, to ma to sens, ale na pewno nie ekonomiczny.
Albo że nie chce mu się babrać a aplikacjami różnych operatorów i woli przepłacić, ale mieć wszystko w jednym.

Lupus

Posiadacz elektryka
Osoby które niedawno odbierały samochód dostawały rok abonamentu KIA Charge gratis (wersja Plus dla Niro EV, oraz Advanced dla EV6). Z abonamentem wychodzi konkurencyjne? Wtedy nie ma opłat za sesję, ale cen prądu nie porównywałem.

Klienci nowych aut Kia EV6:
Promocja dotyczy klientów nowych aut Kia EV6 zakupionych przed 31/12/2022 i zarejestrowanych w Kia Charge przed 31/12/2023. Otrzymają oni automatycznie podczas wyboru taryfy Kia Charge pakiet IONITY Power oraz dostęp do planu taryfowego Kia Charge Plus na okres 12 miesięcy, które będą zwolnione z opłat. Pakiet IONITY Power kończy się po upływie 12 miesięcy i nie jest automatycznie odnawiany. (...)
Klienci nowych aut Kia Niro EV:
Promocja dotyczy klientów nowych aut Kia Niro EV (2022) zakupionych przed 31.12.2022 i zarejestrowanych w Kia Charge przed 31.12.2023. Otrzymają oni automatycznie podczas wyboru taryfy Kia Charge bezpłatnie pakiet planu taryfowego Kia Charge Plus na okres 12 miesięcy. (...)

Tompor

Zadomawiam się
Jak te ceny mają się do siebie? Czegoś tu nie rozumię.

Attachments

• Greenway.png
    Greenway.png
    193,3 KB · Liczba wyświetleń: 51
  • KIACharge-mapa.png
    KIACharge-mapa.png
    244,6 KB · Liczba wyświetleń: 51

Octavo

Zadomawiam się
Tak na szybko sprawdziłem cenę z tej samej stacji z użyciem karty KIA i Greenway (ze zniżką EV klub -30%).
Kia wyszło 1,56PLN/kWh, a Greenway 1,76PLN/kWh.
ladowanie.png

Cav

Pionier e-mobilności
Tak na szybko sprawdziłem cenę z tej samej stacji z użyciem karty KIA i Greenway (ze zniżką EV klub -30%).
Kia wyszło 1,56PLN/kWh, a Greenway 1,76PLN/kWh.
W jakim planie Kia?
I czy na pewno to cena z vat i realnie zapłacona?

Octavo

Zadomawiam się
Plan taki jak dali na 12 miesięcy za darmo, czyli PLUS. Za grudzień jeszcze faktury nie dostałem, więc nie mam tez jeszcze obciążenia na karcie.

Cav

Pionier e-mobilności
Daj znać jak dostaniesz.
Wygląda że na wyższych planach to może mieć sens.
Na podstawowym raczej nie ma....

Cav

Pionier e-mobilności
Ale coś się nie zgadza, skoro w cenniku piszą o 1,80 zł na DC w najwyższym planie w kraju zamieszkania.....
Chyba że to jest 1,8-15% zniżki w vat w 2022.

Tompor

Zadomawiam się
Wczoraj zarejestrowałem kartę KIA i dzisiaj "zatankowałem" na Greenway. Jak dostanę fakturę i obciążenie karty, to sprawozdam:)
Też mam plan z oferty KIA na 12 miesięcy