KIA Charge

Tompor

Zadomawiam się
Greenway przesyła mailem nowy cennik. KIA Charge, nic. Póki mam darmową taryfę plus (voucher) to czekam, ale po zakończeniu promocji będę myślał. Teraz trzeba być czujnym.
Edit: Sprawdziłem w warunkach umowy, i tam jest "zależne od ceny operatora", to załatwia wszystko. Trzeba przed "tankowaniem" sprawdzić daną ładowarkę na mapie KIACharge. Nie wygląda to ciekawie. Gdzieś czytałem, że KC zaskakuje ceną, jest nieprzewidywalna i to chyba prawda. Dla mnie dziwne. Np. jak chcę kupić 1000 pustaków u producenta, to mam cenę detaliczną, ale jak kupuję przez pośrednika, to mam cenę niższą?? No proste pośrednik bierze dziennie 10000 pustaków i ma upust którym się dzieli ze mną, a ja jestem jednorazowym klientem, proste. Dlaczego tak nie działa pośrednik KIA Charge??

Last edited:

lookash_c

Pionier e-mobilności
Ja z doświadczenia mogę polecić uchwyt iOttie Easy One Touch 5 - nawet z moją 300-gramową cegłą jest dość sztywny przy maksymalnie wysuniętym ramieniu, przyssawka od ponad roku trzyma solidnie, nic nie trzeszczy.

Tompor

Zadomawiam się
Chciałem mieć bardziej dyskretny uchwyt. W Sorento mam Baseusa na kratkę i trzyma się dobrze, ale kratka w Niro EV jest jakby to powiedzieć bardziej "muskularna" i sam uchwyt nie trzyma tak dobrze, magnes jest OK.

Attachments

• 2023-01-21 22.45.33.jpg
    2023-01-21 22.45.33.jpg
    1,1 MB · Liczba wyświetleń: 19

Tompor

Zadomawiam się
Pełna przejrzystość cenowa.

Możesz używać Kia Charge z naszą taryfą i łatwo kontrolować swoje wydatki. Sprawdzaj aktualne ceny w dowolnym momencie – po prostu odwiedź naszą stronę z taryfami i mapę.

Tyle cytatu z oferty. No i oto chodzi, nic nie jest przejrzyste:

Cennik KIA Charge zmienia się jak w kalejdoskopie. Po zawirowaniach na początku roku teraz mamy w taryfie plus:
Złącze Type2 -1.79 zł/kWh + 21,93 zł/h naliczane od pierwszej minuty (przedtem było chyba po 2h).
Załóżmy 1h co daje 11kWh*1,79=19,69 zł+21,93=41,62zł, co dale 3.78zł/kWh

No i załapałem się:

1674853976024.png

Sprawdzam i tak jest, nie doczytałem, trudno.

1674854005889.png

Ale po tygodniu się zmieniło:

1674854033696.png

Teraz mi się zgadza.

Patrzę na cennik na mapie:

1674854059407.png

No i nie jestem w stanie przewidzieć, ile zapłacę za „tankowanie”?

Sprawdzam grudzień, też się zmieniło:

1674854101591.png

Ale ja już dostałem fakturę i zapłaciłem:

1674854130112.png

Chciałbym coś z tego zrozumieć. Do tego czasu nie będę się ładował z KIA Charge.
Takiego maila wysłałem do KIA Charge, czekam na odpowiedź.

Cav

Pionier e-mobilności
Pisałem już, że tego typu zmiany cen, bez powiadamiania KAŻDEGO klienta o każdej zmianie, wraz z wysłaniem aktualnego cennika, to jest jakaś paranoja.
Do tego stopnia, że trzymałbym się od nich z daleka.
Co najwyżej warto pakiet Ionity u nich kupić.

Tompor

Zadomawiam się
Dzisiaj, po niespełna tygodniu od mojego maila, pojawiła się poprawka w cenach na mapie KIA Charge. Teraz to wygląda poprawnie. Odpowiedzi na swojego maila jeszcze nie otrzymałem.
EDIT: Otrzymałem odpowiedź, to ja źle zrozumiałem, wszystko jest dobrze, ale dziwnym trafem cennik na mapie został poprawiony. O.K. nie muszę mieć racji.

Attachments

• Zrzut ekranu 2023-02-01 172143.png
    Zrzut ekranu 2023-02-01 172143.png
    56,9 KB · Liczba wyświetleń: 31
Last edited:

Cav

Pionier e-mobilności
Ni cholery nie mogę wyciągnąć od Kia Charge informacji, ile kosztuje ładowanie na Ionity za granicą, przy włączonym pakiecie Ionity w Kia Charge.

Może ma ktoś takowy i już z niego korzystał?
Sprawdzilibyście jaką cenę zastosowali?

Cav

Pionier e-mobilności
Wydobyłem informację, że za granicą są stosowane stawki pakietowe, ale nie dla Polski, tylko dla danego kraju w którym odbywa się ładowanie.
Na dziś np. dla Niemiec i Austrii, w pakiecie Ionity Power wychodzi 0,29 Eur.
Czyli nieco drożej niż w Polsce, ale i tak dobrze....

Cav

Pionier e-mobilności
Żeby nie było tak fajnie - nie wszystkie kraje są podane na liście jako obsługiwane przez Kia Charge (a tylko w nich są znane ceny).
Nie ma np. Słowenii i Chorwacji.
A stacje Ionity tam są, na mapie Kia Charge również.

Nie wiadomo tylko w jakiej cenie będzie na nich ładowanie posiadając pakiet Ionity Power.

Fajnie jakby ktoś to kiedyś trenował.....

Last edited: