Kilka pytań po zakupie

KrzysztofFly

Moderator
Uuuu ... ktoś tu nie zna przepisów?
"Światła drogowe (długie): używamy ich łącznie ze światłami mijania lub zamiast nich na nieoświetlonych drogach w czasie od zmierzchu do świtu – pod warunkiem że nie oślepimy innych kierowców lub kolumn pieszych. Wbrew obiegowej opinii można ich używać też w terenie zabudowanym."
Na szczęście Tesla zna przepisy chociaż żałuję że nie pozwala w związku z tym używać FSD w Europie bo to niezgodne z naszymi przepisami :(
I tak, tez tak mam - włącza w zabudowanym jak teoretycznie nie widzi innych pojazdów.
Problem w tym, że na oświetlonych drogach też potrafi włączyć ;).

KrzysztofFly

Moderator
nobody's perfect :)
Sęk w tym, że to działanie może spowodować nieoczekiwane konsekwencje. Np. dzisiaj wracałem wieczorem do domu, krótko przed 21, wioskę przed domem Yanosik donosi o kontroli Policji, no i teraz wjeżdżasz do wioski, która jest jakoś tam oświetlona, Policja stoi jak zawsze pod sklepem spożywczym ;), a twoja Tesla przymierza się do "mrugania długimi" bo zawsze tak w tej wiosce robi, na szczęście tuż przede mną wyjechał samochód, który mieli zatrzymany, tak więc Tesla go zauważyła i nie waliła długimi ;).

KrzysztofFly

Moderator
Wiem, że można wyłączyć, jednak trochę tutaj brakuje dopracowania. Nadzieja w tym, że kiedyś to poprawią i będzie działać lepiej. W Stelvio, po każdym uruchomieniu samochodu domyślnie wyłączona jest automatyczna zmiana z mijania na drogowe, muszę ją uruchomić dźwignią, dodatkowo znacznie lepiej działa na obszarach oświetlonych i co dodatkowo ważne, do działania funkcji brana jest pod uwagę również prędkość pojazdu. Poniżej fragment z opisem działania z instrukcji.
Zrzut ekranu 2023-11-28 225900.png
W e-C4 również mam wrażenie, że automatyczna zmiana działa lepiej i także lepiej reaguje na słabo oświetlone miejscowości.

ypl

Pionier e-mobilności
Wiem, że można wyłączyć, jednak trochę tutaj brakuje dopracowania. Nadzieja w tym, że kiedyś to poprawią i będzie działać lepiej. W Stelvio, po każdym uruchomieniu samochodu domyślnie wyłączona jest automatyczna zmiana z mijania na drogowe, muszę ją uruchomić dźwignią, dodatkowo znacznie lepiej działa na obszarach oświetlonych i co dodatkowo ważne, do działania funkcji brana jest pod uwagę również prędkość pojazdu. Poniżej fragment z opisem działania z instrukcji.
View attachment 14777
W e-C4 również mam wrażenie, że automatyczna zmiana działa lepiej i także lepiej reaguje na słabo oświetlone miejscowości.
U mnie ygrek potrafi włączyć długie na drodze z latarniami, ale jak wjadę w boczną drogę żeby dojechać do posesji, kompletnie nie oświetlona to nigdy długich nie włącza 😅

ypl

Pionier e-mobilności
Mam to samo poniżej jakiejś prędkości w HL na gruntowej mi już nie włączy
Acha, czyli to nie jest bug tylko ficzer 😁

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
A ja mam pytanie z innej beczki.
Auto na codzień użytkuję wokół komina, to też zakres naładowania utrzymuje między 40-70%, doładowując auto po każdej podróży.
Za każdym razem po powrocie do domu, podłączam do ładowarki … i moje rozumienie było takie, żę auto podłączone do ładowarki, na ”bieżące potrzeby” korzysta z prądu z sieci - nie obciążając baterii.

A z moich obserwacji w aplikacji, wygląda to tak, że mimo podłączenia do sieci, auto w jakiś sposób drenuje baterię, by ja doładowywać kilka razy w ciągu doby ?

Jest 70 - spada powiedzmy do 69 i doładowuje, i tak w kółko :)

Ten typ tak ma ? :)