Koła/opony wielosezonowe w Tesla 3 Performance?

Dawidt3p

Nowy na Forum
Hej, mam pytanie o opony.

W starym aucie miałem wielosezonowe i byłem z nich bardzo zadowolony - tzn. sprawdzały się w zimie, nie miałem z nimi żadnych problemów.

Czy sprawdzą się w Tesli? Szumy toczenia itp?

Jeśli jedyna sensowna opcja to opony sezonowe to lepiej kupić na felgi 20 same opony czy kupić koła np. 19 z oponami zimowymi?

jarqu

Posiadacz elektryka
Hej, mam pytanie o opony.

W starym aucie miałem wielosezonowe i byłem z nich bardzo zadowolony - tzn. sprawdzały się w zimie, nie miałem z nimi żadnych problemów.

Czy sprawdzą się w Tesli? Szumy toczenia itp?

Jeśli jedyna sensowna opcja to opony sezonowe to lepiej kupić na felgi 20 same opony czy kupić koła np. 19 z oponami zimowymi?
Tak zapytam jakie miałeś poprzednie auto i opony?

Dawidt3p

Nowy na Forum
Tak zapytam jakie miałeś poprzednie auto i opony?
Audi A3, opony GOODYEAR VECTOR 4SEASONS GEN-3. Mam podjazd pod wzniesieniem względem drogi i nawet pomimo zalegającego śniegu i napędu tylko na jedną oś auto sobie radziło. Drugi komplet mi nie zalegał w garażu, nie trzeba było jeździć na wymianę 2 razy w roku... ogólnie dużo plusów. Tutaj jakieś nagranie z YT z amatorskiego testu w warunkach zimowych:

Jeśli oczywiście nie jest to dobry pomysł przy aucie o tej mocy (choć wiem, że ją można obniżyć na zimowe warunki) to zrezygnuje z pomysłu opon całorocznych.

Jeśli miałyby być opony zimowe to zastawiam się czy kupić na felgi, które mam 20 czy dokupić felgi 19 z oponami tak aby wymieniać całe koła.

Od lat jeżdżę na całorocznych i w sumie już zapomniałem jak to jest ;)

EU07

Zadomawiam się
Wiele osób jeździ elektrykami na oponach wielosezonowych, ale w modelu o parametrach TM3P pokusiłbym się o dwa komplety. Przypominam, że w Polsce większość opon całorocznych ma charakterystykę bliższą zimowej, niż letniej, i powinieneś rozważać temat raczej od strony letniego upalania niż zimowych podjazdów. ;)