Kolejny klikbajtowy film Povagovani

Grisby

Nowy na Forum

W wielkim skrócie tym razem ujawnia 'prawdę' o elektrykach, a wszystko w duchu że ogólnie są nielepsze od spalinówek, a spalinówki w ogóle też nie są złe bo gorsze są statki wycieczkowe a politycy latają samolotami, i w ogóle bez sensu się hipokryci uwzięli na te biedne samochody, więc z motoryzacją nie trzeba nic robić.

MarkusP88

Zadomawiam się
Mówicie o jeździe rowerem to dobrze by było żeby jak się zmachasz na ścieżce rowerowej to można było nabrać potwietrza do płuc a nie sadzy itp pomijając w ogóle te co2 nie wiem jak ludzie mogą biegać po mieście. Skoro są korzyści ev dla zdrowia to trzeba jakichś jeszcze argumentów? Bo mu ladowanie wypadnie w trasie to go zniewolą?
Nie tylko Ty tego nie rozumiesz. Ja jak mam biegać to zawsze wybieram specjalne ścieżki gdzieś w bardziej zalesionych terenach.

Keijo

Zadomawiam się
A ja przestalem przekonywac, mowie ze EV jest do dupy i bardzo zaluje ze place tylko 10zl za 100km i chetnie sie zamienie na skomplikowanego diesla z jakas awaryjna skrzynia dsg. Najlepiej zeby jeszcze mialo drogie przeglady :)
I filtry w skrzyni, żeby wymieniać całą skrzynię co jakiś czas albo bawić się w trudne i kosztowne naprawy :D

Keijo

Zadomawiam się
Sam jak na razie mam diesla i jest dokładnie tak jak piszesz. Niestety, ale diesla są awaryjne :/
Ja jeżdżę Saabem 9-5 z 2.3 Turbo, z jednej strony podoba mi się ten samochód i szkoda mi, że Saab umarł, z drugiej strony nie chcę finansować petrostate'ów i być od nich zależny, plus ceny paliwa tak wystrzeliły w kosmos, że mało co jeżdżę. No i koszty serwisu na ICE potrafią zaboleć, w tym miesiącu zostawiłem z 2200 u mechanika za wymiane tulei w zawieszeniu, ogarnięcie wiązek od długich, oświetlenia rejestracji na tyle (śruby były tak zardzewiałe że nie dało się ich odkręcić i nie chciałem dłubać tego samodzielnie) i jakiś czujnik ciśnienia.

Spodobały mi się Tesle po przejechaniu się nimi, ale raczej nie stać mnie teraz na kredyt na 100coś-200coś tysięcy żeby sobie pojeździć Teslą :p

solik

Pionier e-mobilności
Pojezdzic Tesla albo Skoda Superb, Arteonem :) czy 5 czy 10 lat temu sytuacja nie byla inna, nowe brali ci co mieli mozliwosc a reszta czekala az sie skonczy leasing wlascielowi (albo nawet drugiemu) zeby odkupic uzywke z rynku wtornego. Bez nowych aut nie bedzie uzywanych o czym wiele osob chyba zapomnialo.

Wiadome ze koszt serwisu auta kupionego za 50k nawet jak rocznie wydamy 10k na serwis bedzie calosciowo nizszy niz jak kupimy nowego elektryka za 100k (chociaz nie wiem co dzis za tyle jest). No ale uzywanych elektrykow jeszcze nie ma takich ktore beda popularne np Kia eNiro.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jako, że mam zamiar lub powiedzmy mnie czeka sprzedaż swojej Tm3, to badam rynek i gadając z ludźmi, co ich nawet stać i są przed zmianą aut.
I mam takie na razie przemyślenia, co do używek EV:
Używki w tym segmencie o dobrych parametrach czyli zasięg 300+ nie zniszczone, będą miały relatywnie wyższą cenę niż w podobnym wieku ICE, bo rynek nienasycony.
Ale z drugiej strony te "lepsze/droższe" a u nas szczególnie z trudem znajdą nabywców, gdyż to nie będzie np 1/3 ceny nowego a raczej 2/3 i to liczone od wyższej kwoty.
Do tego nowy nabywca na ogół jest zielony w temacie i woli tzw" gorszy/tańszy" i nowy, bo wchodzi w nieznane tereny elektromobilnosci, niż "dobrą/relatywniedrogą" używkę, bojąc się wszystkiego co nieznane czyli np stanu baterii, serwisu itp. Internet jest tu pełen hejtu i takich gadek jak u bohatera tego wątku.
Teraz jeszcze do tego mamy kryzys i podwyższki cen prądu, to "ludzie z miasta" bez garaży z zasilaniem, o fotowoltaice nawet nie wspominam już tracą część "motywacji ekonomicznej"do zakupu ev.

Last edited:

Cav

Pionier e-mobilności
Teraz jeszcze do tego mamy kryzys i podwyższki cen prądu, to "ludzie z miasta" bez garaży z zasilaniem, o fotowoltaice nawet nie wspominam już tracą część "motywacji ekonomicznej"do zakupu ev.
Nie część, tylko całość.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Z ciekawości spróbowałem obejrzeć ten film i abstrahując od "prawd, pół-prawd i gó..o-prawd" strasznie irytujący jest ten prowadzący i sposób mówienia.