kolejny zamach na trumpa ...

p0li

Pionier e-mobilności
... tym razem nie bronia palna ale wybuchajacym cyber truckiem

czyzby donek nie dogadal sie z elonem?

1735764314039.png

p0li

Pionier e-mobilności
ewidentnie to trzeba poczekac na oficjalna przyczyne bo wybuchajaca beteria zlozona z "paluszkow" wyglada tak samo

zibizz1

Pionier e-mobilności
Naoglądałem sie w internecie bardzo wielu pożarów baterii i czegoś takiego nigdy widziałem. Zazwyczaj od pierwszego objawu do momentu aż wszystko stanie w płomieniach albo zacznie strzelać mija kilka sekund, przy takich dużych pakietach jak w samochodach to jest kilkanaście do kilkudziesięciu sekund. Ja obstawiam celowe zwarcie pakietu, z ominięciem bezpiecznika HV. Wtedy każde ogniwo w pakiecie podgrzałoby się np do 150+ stopni i taki efekt mógłby być możliwy.
Druga możliwość to po prostu ogniwa 4680 które są dość duże więc eksplozja jednego może spowodować natychmiast eksplozje sąsiedniego ale juz i te się paliły kiedyś i nie było takich efektów

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Jak dla mnie są to oczywiście fajerwerki bo widać rozpadanie się poszczególnych "iskierek" a poza tym, czy bateria w tym "czymś" na kółkach jest w bagażniku czy pod całym autem? Fajerwerki kupisz w każdym sklepie i są legalne więc jest to świetna broń dla terrorystów za małe pieniądze.
Ale ze cybertruck nie wytrzymał eksplozji... No dajcie spokój, co za chłam.
Tutaj potwierdzenie moich przypuszczeń z BBC

p0li

Pionier e-mobilności
Naoglądałem sie w internecie bardzo wielu pożarów baterii i czegoś takiego nigdy widziałem. Zazwyczaj od pierwszego objawu do momentu aż wszystko stanie w płomieniach albo zacznie strzelać mija kilka sekund, przy takich dużych pakietach jak w samochodach to jest kilkanaście do kilkudziesięciu sekund. Ja obstawiam celowe zwarcie pakietu, z ominięciem bezpiecznika HV. Wtedy każde ogniwo w pakiecie podgrzałoby się np do 150+ stopni i taki efekt mógłby być możliwy.
Druga możliwość to po prostu ogniwa 4680 które są dość duże więc eksplozja jednego może spowodować natychmiast eksplozje sąsiedniego ale juz i te się paliły kiedyś i nie było takich efektów

ja sie naogladalem w realu - firma z ktora dzielilismy teren robila baterrypacki dla statkow i testowale je wlasnie potem na zwarcie czy otwarty ogien (symulacja pozaru)
i wybuchajacy pack wygladal dosc podobnie do fajerwerkow - najpierw duzo dymu i syk a potem wystrzaly kolejnych ogniw i latajace rozgrzane kawalki wszedzie dookola - z tym ze pisze o ogniwach 21700

podejrzewam ze te nowe ogniwa moglyby sie zachowywac troche inaczej

ale jak juz kolega @piejar napisal - byly to faktycznie fajerwerki

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Jest na YT w miarę "cały" filmik z pożaru baterii w Springu. Tam właśnie jest dym, syk i dopiero potem ogień. Szybkość rozwoju sytuacji jest znacznie wolniejsza niż w tym trucku. Podobno kobieta która jechała Springiem słyszała wcześniej jakieś dodatkowe niepokojące odgłosy.

Ev3

Pionier e-mobilności

Nowe fakty: Samochód Tesla Cybertruck, który wybuchł przed hotelem Trumpa w Las Vegas, był załadowany fajerwerkami oraz kanistrami z paliwem. Władze uważają, że były one podłączone do systemu detonacyjnego sterowanego przez kierowcę. FBI ustala, czy w tym przypadku można mówić o ataku terrorystycznym.

Elon Musk potwierdza: "Potwierdziliśmy, że eksplozję spowodowały bardzo duże fajerwerki i/lub bomba przewożona w pace wynajętego Cybertrucka i nie ma ona związku z samym pojazdem. W chwili eksplozji wszystkie pomiary telemetryczne pojazdu były pozytywne" - poinformował Elon Musk na platformie X. "Źli durnie wybrali zły pojazd" - napisał w kolejnym poście. Zauważył, że Cybertruck skierował wybuch w górę i pomógł powstrzymać eksplozję. "Nawet szklane drzwi lobby nie zostały rozbite" - podkreślał.

radioaktywny

Pionier e-mobilności
Policja na konferencji dla dziennikarzy podkreśliła, że był to Cybertruck i burty bagażnika wytrzymały siłę eksplozji przez co nie doszło do ofiar i zniszczeń, a cała siła wybuchu poszła do góry