Kolizja z sarną, szkoda AC

mikxo

Fachowiec
Cześć

Niestety przytrafiła mi się kolizja z sarną. To moja pierwsza kolizja, tym bardziej w leasingowanym samochodzie, więc nie mam doświadczenia w likwidacji takich szkód, dlatego ma pytanie czy dobre kroki planuję.
Samochód to Hyundai Inster, leasing w BNP, ubezpieczenie Allianz.
Sytuacja wyglądała tak, że sarna wbiegła w bok samochodu (lewą stronę). Z uszkodzeń to na pewno drzwi i lampa. Na miejscu była policja, ale jedyny dokument jaki dostałem to pokwitowanie zatrzymania dowodu rejestracyjnego. Szkodę zgłosiłem online, kolejnym krokiem jest załączenie zdjęć, ale zrobię je jutro, jak będzie widno. Czy zanim dostanę jakąś informację od Allianz to mogę się już kontaktować z serwisem Hyundai i zlecać naprawę (chciałbym to załatwić bezgotówkowo)? Czy jednak lepiej jest czekać na to co zaproponuje Allianz? Obecnie samochód jest w takiej lokalizacji, że do najbliższego serwisu Hyundai jest 40 km - czy jest szansa na transport w ramach AC (mam zatrzymany DR)?

Ironeska

Fachowiec
Jeśli nic się nie zmieniło too.. Zgłaszasz szkodę do ubezpieczyciela on przysyła zeczoznawcę. Robi wycenę szkody, czekasz kilka dni az dostaniesz jej kopię i propozycję z ubezpieczyciela ( standardowo zaniżona wycena) i propozycja zrobienia przelewu na konto.
Olewasz ich wycenę szkody ale idziesz z nią ( jej numerem) do aso i zlecasz im naprawę.
Aso i ubezpieczyciel dogadują się z sobą

zibizz1

Pionier e-mobilności
@Ironeska To leasing więc nie zgodzi się na gotówkę. Trzeba jeszcze zgłosić do leasingu ( po zgłoszeniu do ubezpieczyciela bo trzeba mieć numer szkody) i ubezpieczyciel da upoważnienie do wypłaty z polisy dla warsztatu gdzie będzie naprawiane auto.