Koło zapasowe, Lewarek, Opony - Tesla Model 3

kARPIU

Fachowiec
Kluczem z trzymetrowym uchwytem można jednym palcem dokręcić na 175Nm.
Z kolei uchwytem 30cm nawet siłacz z trudem wyciśnie 175Nm :)

Może Ty masz niesamowite wyczucie siły, ale metoda "na oko" MZ nie nadaje się do rekomendowania na forum
175Nm to takie 17kg wiec nie wiem czy to faktycznie klopot tyle wycisnac😜

Bronek

Pionier e-mobilności
Mam klucz dynamometryczny i co zauważyłem , że dokrecając do pierwszego klikniecia, ( te ok 175) da się jeszcze raz lub dwa dociagnąć o kawałeczek " klikając ponownie" .
Co ważne i sympatyczne, to tak doręcone koła potem łatwiej jest odkręcić w porównaniu do takich dokręcanych "na oko" np krzyżakiem dociskanym nogą

gim-kg

Pionier e-mobilności
Kazde o srednicy mniejszej niz 10m.
O, to u nas w Kołobrzegu dużo takich. Jedno nawet specjalne jest na uzdrowiskach. Kiedyś mówili o nim w „Absurdach drogowych”. Teraz je już trochę przerobili, ale średnica to chyba 3m.

Mario W

Zadomawiam się
Koła nie ma . Widziałem patenty ze specjalnym stelażem aby dokupiony zapas poszedł max wysoko w bagazniku
To załatwia assistance ubezpieczyciela .
Można też "szuwaks" pianę- kit do załatania z kompresorkiem , ale potem taka opona jest chyba do czyszcenia >??
O oponach zimowych tu juz gdzieś jest i każdy orze jak może . Teraz to wybór juz jest i marka rozpoznawalna . Reszta to cena i preferencje
Ja lewarek ( wożę zwykły . Żaba - może nie wchodzić - trzeba sprawdzić wysokość lewarka w fazie zero(dodać wysokość tych krążków!!!) . Tesla jest niska i podkładki wożę , bo jak pisałem liczę czasem na kumpli . A zapasem jest albo letnia z garażu albo zimowa - na dojazd.
Serwis - !!! trzeba pilnować by właściwie podłożyli lewarki - w/w podkładki w specjalne dziury w progach Podkładki sa od kilku dolców do kilkudziesięciu . Kupic bez przeginania . Takie na szybko ale tego jest od diabła https://www.joom.com/pl/products/5f0d895400b23701062165ae

Guma w trasie Netfix lub gry ;-) i czekasz na Pomoc Drogową lub na kolege jak ja co przywiezie mi z garazu zapas . Kwestia wyboru
Ile tych podkładek brać 4szt czy 1szt. ? Jak podnosi wulkanizator całe auto na podnośniku to też te podkładki dawać pod każde koło?

Bronek

Pionier e-mobilności
Mam wypasione aluminiowe w etui ( głupota lub...)
Kupiłbym teraz NAJTAŃSZE
KORZYSTAM Z DWÓCH> ostatnio podosilem na dwa podnośniki jedna stronę jak rozwaliłem dwa kola na raz
Dwa wystarczą

Cztery gdybyś dawał do warsztatu na podnośnik. Ale tak szczerze to klocuszki drewniane w te punkty z dziurką też zrobią co trzeba. Trzeba pilnować!!!!