Komunikat: Usterka skrzyni biegów i dźwięk tarcia przy skręcaniu.

Kwasiel

Nowy na Forum
Dziś, przy włączaniu się do ruchu (przyspieszałem przy dość mocno skręconych kołach) na ekranie wyskoczył mi komunikat usterki skrzyni biegów, jednocześnie w tym momencie słyszałem jakby dźwięk tarcia z okolic kół. Po wyprostowaniu kół i kontynuowaniu jazdy prosto, komunikat błędu zniknął, odgłos także. Próbowałem błąd powtórzyć, bez skutku.
Ktoś tak miał? Coś powinienem sprawdzić?

Dzięki.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Jak mi powiedzieli "nieoficjalnie" w serwisie ten typ tak ma i przeguby nie się odzywają przy maksymalnym wychyleniu kół i dużym momencie obrotowym. U mnie też czasami słychać, ale błędu skrzyni nie było.

Andrzej K

Nowy na Forum
Witam. Ja jeżdżę e Corsa od ok 10 dni- kupiłem auto demo. W trakcie szybkiego włączania się do ruchu przy skręconych kołach " stuki " . Wydaje mi się że częściej przy skręcie w lewo. Przy wolniejszym poruszaniu się po łuku nawet ciasnym jest cicho. Brak też stuków przy gwałtownym przyśpieszaniu na wprost i przy jeździe po nierównościach

nnnnn

Pionier e-mobilności
Te przeguby to po feralnych sprężarkach kolejny słaby punkt Corsy, ale dużo więcej ich nie ma i dzielnie jeździ, dziś już 78kkm.

Andrzej K

Nowy na Forum
Hmmm. Ja kupiłem demo z przebiegiem ok 13 kkm ale ok 3-4 lata więc raczej bez gwarancji mechanicznej - no chyba że rękojmia.
Myślicie że - przy przyspiszaniu na skręconych kołach te stuki to przeguby czy " ten typ tak ma "?