Kona Electric w praktyce

Edek

Zadomawiam się
chodzi o to, że po co wbijać pedał gazu niespodziewająca się ruszenia pojazdu. takie śmierdzące to hameryką i ich poziomem inteligencji :)

Darek R

Nowy na Forum
Byłem wczoraj na jeździe testowej Koną. W sumie jedyna rzecz, która mnie denerowała to ten dzwięk "statku kosmicznego" zaraz po wrzuceniu biegu drive (to się chyba AVAS nazywa).
Jakoś tego nie słyszałem (albo nie zwróciłem uwagi) jak jeździłem EV3. Wygląda na to, że ten dźwięk nie był tam tak wkurzający.

Macie podobne odczucia ? Mógłby ktoś skomentować kto jeździł kilkoma elektrykami czy w Konie rzeczywiście jest to głośniej ?

Trochę słabo jak mi tak będzie cały czas buczeć w głowie jak będę stał gdzieś w korku na ulicy.
Może jestem głuchy. Ja tam prawie nic nie słyszę.

tswiatlo

Nowy na Forum
A ja mam pytanie z innej beczki. Czy wasze Kony też czasami szumią podczas ładowania? Ładuje auto w garażu, ładowarką trójfazową 11kW, w stalej temperaturze. Ten szum to jakby wentylator pracował, ale jest naprawdę głośny. Po pewnym czasie (+/- kilkanaście minut) szumienie ustaje. Czy to bateria się chłodzi/grzeje? I czy to prawidłowe zachowanie przy temperaturze pomieszczenia 17 stopni?

Ev3

Pionier e-mobilności
A ja mam pytanie z innej beczki. Czy wasze Kony też czasami szumią podczas ładowania? Ładuje auto w garażu, ładowarką trójfazową 11kW, w stalej temperaturze. Ten szum to jakby wentylator pracował, ale jest naprawdę głośny. Po pewnym czasie (+/- kilkanaście minut) szumienie ustaje. Czy to bateria się chłodzi/grzeje?
No tak, może się chłodzić.
I nawet niekoniecznie sama bateria, być może ładowarka.

szwajcar

Fachowiec
A ja mam pytanie z innej beczki. Czy wasze Kony też czasami szumią podczas ładowania? Ładuje auto w garażu, ładowarką trójfazową 11kW, w stalej temperaturze. Ten szum to jakby wentylator pracował, ale jest naprawdę głośny. Po pewnym czasie (+/- kilkanaście minut) szumienie ustaje. Czy to bateria się chłodzi/grzeje? I czy to prawidłowe zachowanie przy temperaturze pomieszczenia 17 stopni?
Ładowarka Makity 18V szumi jak mała suszarka a Ty się Konie dziwisz? :)

ZbychuP

Nowy na Forum
Dostałem z "nienacka" bardzo atrakcyjną propozycję na zakup Kony'25 z baterią 39 kWh. Próbowałem przebrnąć ten wątek, ale ostatnie strony to była dyskusja o boilerze i nadwyżkach mocy z instalacji PV, więc przyznam, że nie przebrnąłem. Dodatkowo nie wiem czy niektóe komentarze tyczą się "starej" czy nowej "kony".

Dlatego jakby ktoś z obecnych uzytkowników był w stanie napisać swoje spostrzeżenia po użytkowaniu Kony (realne zuzycie, koszty serwisów, awaryjność) to będę zobowiązany.

Ev3

Pionier e-mobilności
Dostałem z "nienacka" bardzo atrakcyjną propozycję na zakup Kony'25 z baterią 39 kWh. Próbowałem przebrnąć ten wątek, ale ostatnie strony to była dyskusja o boilerze i nadwyżkach mocy z instalacji PV, więc przyznam, że nie przebrnąłem. Dodatkowo nie wiem czy niektóe komentarze tyczą się "starej" czy nowej "kony".
Stara od nowej się wiele nie różni eksploatacyjnie, więc jednak powinieneś przeczytać.....

krzyss

Pionier e-mobilności

Dlatego jakby ktoś z obecnych uzytkowników był w stanie napisać swoje spostrzeżenia po użytkowaniu Kony (realne zuzycie, koszty serwisów, awaryjność) to będę zobowiązany.
Mozesz przyjac ze zima zasieg to 150km a latem okolo 200km. Jesli bedzie wiecej to najwyzej milo sie rozczarujesz :)
Ladowanie DC jest dosc wolne.