kona SX2 ładowanie DC - jaka max moc?

hornet

Zadomawiam się
cześć!
Po pół roku użytkownia Kony, rok modelowy 2025, w ostatni weekend, pierwszy raz na trasie ładowałem się na ładowarkach DC.
Obie ładowarki greenway:
1. Piotrków - AVIA, Sikorskiego 52, 140kW
2. KIelce - Amic, Warszawska, 140kW

Temperatury były optymalne, przy próbie uruchomienia grzania dostałem komunikat od Kony, że nie ma potrzeby.
Startowałem ładowanie od około 20% i 30, odpowiednio do 50% i 70%.

Niestety nie udało mi sie osiągnąć mocy powyżej 80kW. Według filmu Bjorna, ładowanie 100kW powinno być osiągalne.

Jakie są wasze doświadczenia? Czy to kwestia ładowarek?

Mikus

Zadomawiam się
Hej. Ja mam wersje 49kWh i tez maks widziałem 62 kW na ładowarce. Ale to było ewidentnie spowodowane dzieleniem mocy.
Sprawdź na ładowarce która ma więcej niż 200kW. Bo te 140 kW to często są moim zdaniem poblokowane i dzielą moc.

walik22

Zadomawiam się
Kona 48kWh ma max 75kW
Kona 65kWh ma max 105kW

Kona EV

Fachowiec
cześć!
Po pół roku użytkownia Kony, rok modelowy 2025, w ostatni weekend, pierwszy raz na trasie ładowałem się na ładowarkach DC.
Obie ładowarki greenway:
1. Piotrków - AVIA, Sikorskiego 52, 140kW
2. KIelce - Amic, Warszawska, 140kW

Temperatury były optymalne, przy próbie uruchomienia grzania dostałem komunikat od Kony, że nie ma potrzeby.
Startowałem ładowanie od około 20% i 30, odpowiednio do 50% i 70%.

Niestety nie udało mi sie osiągnąć mocy powyżej 80kW. Według filmu Bjorna, ładowanie 100kW powinno być osiągalne.

Jakie są wasze doświadczenia? Czy to kwestia ładowarek?
1. przed szybkim ładowaniem jeśli zależy Ci na czasie sprawdź czy stan kondycji baterii jest "w normie"
2. największą prędkość osiągniesz odwrotnie do % naładowania - w okolicy 100 idzie z 10%

Kona EV

Fachowiec
Hej. Ja mam wersje 49kWh i tez maks widziałem 62 kW na ładowarce. Ale to było ewidentnie spowodowane dzieleniem mocy.
Sprawdź na ładowarce która ma więcej niż 200kW. Bo te 140 kW to często są moim zdaniem poblokowane i dzielą moc.
Tak jak kol. @walik22 napisał - Kona z mniejszą baterią ma wolniejsze ładowanie - niestety nie każdy nabywca zwraca na to uwagę.
Kona 65 kWh
Kona 48 kWh

Last edited:

Najnowsze dyskusje