Konfiguracja Tesla Wall connector

piotrpo

Pionier e-mobilności
Udało mi się skonfigurować, ale ponieważ drukowana instrukcja jest nieaktualna, online też, to daję krótki opis, bo chwilę mi to zajęło.
Podłączamy WB elektrycznie, świecą się 3 diody - czerwona, żółta, zielona (nie ma tego w instrukcji)
Skanujemy telefonem kod z instrukcji, naciskamy na 5 sekund przycisk na wtyczce WB (nie zmienia to konfiguracji LED)
Aplikacja Tesla łączy się z WB i rozpoczyna się proces update'u oprogramowania i konfiguracji. Potwierdzamy wszystko, dodajemy WC do domowej sieci, ustawiamy wartość zabezpieczenia na ile tam nam elektryk powiedział i TEORETYCZNIE powinno zadziałać.

Natomiast u mnie nie zadziałało i rozpoczęła się nierówna walka z oprogramowaniem. Instrukcja opowiada o łączeniu się ze stroną 192.168.92.1 po lokalnym połączeniu telefonu z WB - u mnie nadal to działało, ale już jakiejś konfiguracji on-line nie było, a WB wyświetlał w aplikacji Tesli o niepełnej konfiguracji i braku ustawionej wartości zabezpieczenia nadprądowego. W aplikacji Tesla nie ma (chyba) możliwości skonfigurowania tego, konieczna jest do tego aplikacja Tesla One dla instalatorów.

Instalujemy ze sklepu (u mnie Google Play) aplikację Tesla One, wydaną przez Tesla
Logujemy się jako partner, danymi z naszego głównego konta
Dodajemy lokalizację (find site), w odpowiednim momencie aplikacja poprosi o skanowanie kodu z instrukcji.
Podłączamy WB do naszej sieci WiFI (jeżeli nie jest podłączony)
Ustawiamy wartość zabezpieczenia prądowego, U mnie akurat 16A ale ktoś może chcieć więcej/mniej, do dogadania z elektrykiem.
Zapisujemy.

Sprawdzamy w aplikacji Tesla, czy jest lokalizacja i czy WB nie pokazuje żadnych błędów.
Podpinamy samochód.

To co u mnie poszło nie tak, to przerwa w zasilaniu WB podczas konfiguracji.

swistak

Posiadacz elektryka
Miałem podobny problem. Połączyłem się, zrobił się update oprogramowania, ale nie poszła rejestracja urządzenia.
Zrobiłem jak opisałeś. Teraz ładowarka działa. Ale nie mam jej w aplikacji. Więc zero kontroli, zero danych.
Jak ją dodać do aplikacji Tesla? (nie Tesla one).

Ewentualnie jak zresetować ładowarkę do ustawień fabrycznych - może przy ponowieniu się uda.

boolean1981

Zadomawiam się
Podpinam się pod watek w kwestii dodania ładowarki do aplikacji tesla (nie „tesla one”). Generalnie działa ale nie łączy się z aplikacją. Jest używana. Aplikacja pokazuje że jest już zarejestrowana. Napisałem do tesli i będę czekał. Ale czy poprzedni użytkownik musi ją odłączyć od swojego konta? Podobnie jak samochód? Czy może mogę zrobić jakiś głęboki reset WC?