Korzystanie z superchargera

kARPIU

Fachowiec
Witam wszystkich
Nie mialem jeszcze okazji korzystac z superchargerow, jestem swiezym uzytkownikiem nowej tesli, dlatego tez postanowilem zapytac sie tutaj jak wyglada procedura ladowania na takiej stacji? Jade tam w ciemno? Jak przedstawia sie platnosc za ladowanie, potracaja z karty ktora dokonalem platnosci za samochod czy uzywam karty platniczej w chwili zakonczenia ladowania? Prosze o informacje tych co nie raz podpieli swoje auto i szczesliwie odjechali.

P.s. jakie sa koszty ladowania na SC?

jgal

Posiadacz elektryka
z tego co sie orientuje, to musisz powiązać karte platnicza w aplikacji Tesli na telefonie. Potem po prostu jedziesz i sie ladujesz, a system sam sciaga naleznosc z powiazanej karty

simen

Zadomawiam się
W aplikacji nie ma karty kredytowej. Musisz sie zalogowac na swoje konto na tesla.com i sprawdzic czy masz tam swoja karte podana. Jezeli z tego konta kupowales auto to japrwadopodniej karta juz jest przypisana do konta. Tak wiec jedziesz na SC podpinasz i ladujesz. Jak naladajuesz to ci automatycznie zejdzie z konta.

WIecej informacji tutaj (szukaj Platnosc): https://www.tesla.com/pl_PL/support/supercharging#v3

danielm

Pionier e-mobilności
Witam wszystkich
Nie mialem jeszcze okazji korzystac z superchargerow, jestem swiezym uzytkownikiem nowej tesli, dlatego tez postanowilem zapytac sie tutaj jak wyglada procedura ladowania na takiej stacji? Jade tam w ciemno? Jak przedstawia sie platnosc za ladowanie, potracaja z karty ktora dokonalem platnosci za samochod czy uzywam karty platniczej w chwili zakonczenia ladowania? Prosze o informacje tych co nie raz podpieli swoje auto i szczesliwie odjechali.

P.s. jakie sa koszty ladowania na SC?
zakładam że masz model 3. w aucie widzisz lokalizację superchargera, nawet jak wiesz jak trafić wybierz ją jako cel trasy, auto zacznie podgrzewać baterię odpowiednio wcześnie dla uzyskania maksymalnej mocy ładowania. w większości przypadków na stanowisku są dwa kable, wybierasz CCS czyli ten z większą wtyczką. najnowsze stacje v3 mają już tylko jeden kabel. podpinasz kabel i nic więcej Cie nie interesuje. opłata schodzi automatycznie z karty podpiętej do konta po zakończeniu ładowania.
Ceny w Polsce to 1,3zl za kwh. Do tego może dojść opłata za blokowanie miejsca ładowania mimo zakończenia ładowania. Opłata jest naliczana jeśli zajętych jest 50% stanowisk i więcej czyli jeśli w Polsce większość Superchargerów ma 4 stanowiska to trzeba uważać, ale kilka minut przed planowanym zakończeniem ładowania dostaniesz informacje na telefon żeby to ogarnąć

Twari

Zadomawiam się
Tak jak napisał kolega wyżej - warto na navi ustawić cel podróży na SC, bo podgrzanie baterii ZNACZĄCO przyspiesza ładowanie, zwłaszcza teraz gdy temperatury były lekko powyżej zera. Poza tym ładowanie na SC nie dość, że jest najwygodniejsze, bo odpada klikanie w aplikacjach (podpinasz się i gotowe) to jeszcze na ten moment jest to najtańsza opcja (poza wolnym AC np na Greenwayu). Z pewnością najtańsza prądem DC i najszybsza w zasadzie :) Oby rosło ich więcej w PL.

kARPIU

Fachowiec
Dzieki za Wasze wyjasnienia. Sprawdzilem, karta przypisana podczas robienia zamowienia samochodu widnieje na koncie tesla.
Sprawdze jak to dziala w kostomlotach co by sie przekonac

Lsk

Zadomawiam się
w aucie widzisz lokalizację superchargera, nawet jak wiesz jak trafić wybierz ją jako cel trasy, auto zacznie podgrzewać baterię odpowiednio wcześnie dla uzyskania maksymalnej mocy ładowania.
Mam inne pytanie? Jade trash I za 100 km mam darmowego Orlena 100kW. Chcial bym podgrzac baterie ale nie chce zmieniac ustawien klimatyzacji. Jest jakis trick zeby manualnie wymusic przygotowanie baterii do ladowania?

newbe

Posiadacz elektryka
Mam inne pytanie? Jade trash I za 100 km mam darmowego Orlena 100kW. Chcial bym podgrzac baterie ale nie chce zmieniac ustawien klimatyzacji. Jest jakis trick zeby manualnie wymusic przygotowanie baterii do ladowania?
W trasie to chyba tylko ustalić superchardger jak cel a zjechać na Orlen.
PS:100 kW to osiągnie tylko w Taycanie