Koszt ładowania w domu, bloku itd, na własnej ładowarce.

Ale co jest dużo? Ceny podałem wg. faktur za ostatnie kilka miesięcy
Średnia widze za grudzień/styczeń wyniosła 1,42zł za kwh. To jest dużo. Dlatego pytam z czego to wynika, bo sprzedawca/lokalizacja analogiczna.

Zacząłem ten wątek czytać z zainteresowaniem, bo mam g12, elektryka od końca listopada i jak czytałem wcześniej wpisy jak to super tanie ładowanie można mieć zmieniając taryfy na nocne/dzienne/weekendowe/statyczne/dynamiczne/kolorowe/tęczowe/itd - to spodziewałem się, że będą super ceny i tipy.

A tu 3/4 wątku widzę średnie ceny takie same jak g12 albo wyższe! albo podana cena bez dystrybucji (po co sie oszukiwać?!).

Dlatego pytam, bo pewnie coś gubię - Z czego wynika to, że mając średnią 1,4zł/kwh nie zmienisz na zwykłe g12 za 1zł bez kombinowania. Chętnie to pytanie zadam każdemu kto ma ceny średnie przy kombinowanej taryfie wyższe niż ten ~1zł.

luk49696

Posiadacz elektryka
Dlatego pytam, bo pewnie coś gubię - Z czego wynika to, że mając średnią 1,4zł/kwh nie zmienisz na zwykłe g12 za 1zł bez kombinowania. Chętnie to pytanie zadam każdemu kto ma ceny średnie przy kombinowanej taryfie wyższe niż ten ~1zł.
Ja mam w Tauronie, na trzech rożnych punktach G11, G12 i G12W. w G12 często ładuje w nocy, G12W użytkuję weekendowo. Ceny kWh są takie sama ale opłaty dystrybucyjne się różną. Poniżej tabelka gdzie jest wykaz z wszystkimi składowymi w podziale na różne taryfy. I mimo wszystko nie opłaca się zmieniać:

1739374134589.png

1739374186654.png

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Średnia widze za grudzień/styczeń wyniosła 1,42zł za kwh. To jest dużo. Dlatego pytam z czego to wynika, bo sprzedawca/lokalizacja analogiczna.
To wynika z tego, że to moja miejscówka weekendowa, i w grudniu/styczniu pojawiłem się bodaj raz - czyli mało zużyłem prądu. A co za tym idzie, stałe opłaty miesięczne (39,24 zł/miesiąc) podbiły średnią znacząco (0,61 zł/kWh), bo się rozłożyły na mniejszą ilość kWh.

We wrześniu byłem np. prawie cały czas (zużyłem dużo prądu), więc opłaty miesięczne podbiły mi średnią tylko o 0,08 zł/kWh.

adamusek

Posiadacz elektryka
dlaczego tabelka jest tylko do 10000kwh ? ;)
Ja zużyłem w ub roku 16MW przy imporcie 10MW, drugi elektryk dopiero od końca kwietnia był więc pewnie wiecej bedzie w tym roku jeszcze (stare zasady); produkcji było ok 16MW ale miałem troche w zapasie z poprzedniego okresu.
Jestem od wakacji '24 na G12w, bo pewnie troche mi braknie (rozbudowa była kilka mc temu), zobaczymy jak to wyjdzie w rozliczeniu, zwłaszcza że od września '25 odmrożą ceny.

Michciu94

Zadomawiam się
A ja się zapytam jaka będzie najlepsza taryfa Energa dla ładowarki w bloku która będzie wykorzystywana jedynie do ładowania EV. Po wstępnym researchu najciekawsza wydaje się G12r ale może lepiej próbować z jakimś Pstryk?

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Moja pierwsza faktura za garaż z cenami dynamicznymi za energię i dystrybucją G13 w Tauronie:
1739641344958.png

1739641358792.png

W tym części stałe:
1739641423062.png

1739641436199.png

Bez części stałej (18,35 zł/mc) koszt zmienny wychodzi 51 gr/kWh brutto za energię i dystrybucję. Nieźle jak na styczeń. Najważniejsze, że taniej niż to możliwe w taryfach regulowanych i G14dynamic.
Im bliżej lata tym powinno być taniej:
1739641570695.jpeg

W październiku jednak wróci opłata mocowa (kilkanaście zł/mc).

Last edited:

Ev3

Pionier e-mobilności
A ja się zapytam jaka będzie najlepsza taryfa Energa dla ładowarki w bloku która będzie wykorzystywana jedynie do ładowania EV. Po wstępnym researchu najciekawsza wydaje się G12r ale może lepiej próbować z jakimś Pstryk?
A jesteś w stanie dopasować godziny ładowania do godzin taniego prądu w Pstryk?